„Ocenění nás těší a současně motivuje k dalším aktivitám. Zaměřujeme se na druhové medy a každý z nich je čistý produkt," říká majitel farmy Pavel Košec.

Jsou to medy s vytříděnými chutěmi, například med z jabloní, z řepky, z malin, z louky, z lipového květu i med pastovaný. Tyto medy jsou světlé, tmavý zastupuje med medovicový. Pochutnávají si na nich zákazníci v Opavě i v Ostravě a k dostání je též v novodvorském arboretu nebo přímo v prodejně na farmě.

„Včelaření je hlavně o pozorování včel, které musejí mít dostatečný prostor i dostatek zásob. Zimuji je z devadesáti procent na medu a jen z deseti na cukru," vysvětluje včelař. Pro technickou pomoc využívá peníze z evropských fondů, příspěvky kraje považuje za vhodné pouze pro drobné zájmové chovatele.

Pochvaluje si vstřícný postoj obce i arboreta a sám pomůže zase s vybudováním chovu včel opavskému Školnímu statku.

Chov včel převzal po svých předcích a nástupce si vychovává ve svém dnes třináctiletém synovi. Ten je zárukou toho, že rodinná tradice nezanikne. V současné době má dvě stovky včelstev rozmístěných na různých částech Opavska a nehlídané úly už třikrát přitáhly nežádoucí pozornost neznámých zlodějů.

„Letos bude s medem asi problém zaviněný počasím. Nejdříve bylo dlouho extrémní sucho a teď je zase chladno a deštivo," dodává Pavel Košec. Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Podporovaná je též Krajským úřadem Moravskoslezského kraje.