Ve třetím ročníku soutěže Regionální potravina 2012 usilovalo o přízeň odborníků s vytříbenými chutěmi devatenáct firem s osmašedesáti výrobky. Komise, tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské, jich k ocenění doporučila jen sedm.

V tak těžké konkurenci se umístily dva výrobky z Opavska ZP Otice, a.s. s Otickým kysaným zelím bílým s mrkví v kategorii Ovoce a zelenina a společnost AZPEK s. r. o. se Svatebním bolatickým koláčem v kategorii Pekařské výrobky.

Ředitel ZP Otice Petr Ševčík se k ocenění vyjádřit nechtěl s odůvodněním, že oficiální vyrozumění zatím nedostal. Jisté je, že právě ve výrobě kysaného zelí má tato výhradně česká firma už dlouholetou úspěšnou tradici a je největším výrobcem tohoto produktu v republice.

V loňském ročníku stejné soutěže bylo oceněné její Otické kysané zelí červené.

Ocenění společnosti AZPEK napovídá, že firma své bolatické svatební koláče ani jejich konzumenty rozhodně nešidí. Zaměstnanci je připravují, pečou i zdobí pouze ručně a na nádivce z máku, povidel, ořechů nebo jablek nešetří. Pochutnávají si na nich nejenom zákazníci z Opavska, ale i z Krnovska a z Ostravska.

„Nádivku nevyrábíme ze žádných směsí, ale rovnou z kvalitních surovin a to je na chuti výrazně znát. Ocenění nás samozřejmě moc těší, protože je dobrým vysvědčením naší práce," konstatuje výrobní ředitel René Kamrád.

Opavané mohou ochutnat i Klobásu z udírny, oceněnou v kategorii masné výrobky tepelně opracované. Vyrábějí ji sice Těšínské jatky, ale firma má v Opavě svou prodejnu.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství ČR na podporu malých a středních zemědělců i producentů potravin v jednotlivých krajích republiky. Podporovaná je také Krajským úřadem Moravskoslezského kraje. Značku Regionální potravina mohou výrobci na oceněné produkty užívat čtyři roky od udělení.