„Zcela zásadní informací je, že naši zdravotníci smí v současné době provádět odběr pouze osobám, které budou mít výhradně doporučení epidemiologa, a které mohou přijet automobilem. Odběry se nebudou provádět u samoplátců,“ řekl mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Jiří Krušina. 

Hejtman Ivo Vondrák v roušce.
VÝZVA! Hejtman Ivo Vondrák: Noste roušky a darujte krev

Odběr probíhá tak, že pacient přijede v automobilu k odběrovému místu (trasa je dobře označena). Místo je kryto stanem HZS. Pacient zůstává sedět ve vozidle a přes otevřené okénko mu je prováděn stěr.

„Celý systém fungování od zavolání na číslo 112 až po kontaktování pacientů, jejich příjem, zápis, je zajištěn ve spolupráci se Záchrannou službou MSK a Krajskou hygienickou stanicí. Mimo tohoto odběrového místa má nemocnice rovněž vlastní speciální odběrový tým, který tvoří zaměstnanci našeho infekčního oddělení. Ten je vysílán k pacientům po celém regionu. Všichni naši zaměstnanci, kteří v těchto dnech pracují v první linii, si zaslouží maximální obdiv a moc jim děkuji,“ uvedl ředitel Slezské nemocnice v Opavě Karel Siebert. 

Online reportáž