29. prosince: Bohumil Pipal, lesník a muzikant

„Když je mi zima nebo po dlouhé noci, kdy hrajeme s muzikou, mám na probrání osvědčenou rychlou česnečku, kterou jistě leckdo ocení i po silvestrovské noci. Tento recept mám ze Slovácka. Je chutný a velmi rychlý.

Do hlubokého talíře nalisujeme jeden stroužek česneku, který posolíme. Záleží vždy na velikosti a chuti strávníka, kolik si jej do talíře dá. K tomu přidáme necelou lžíci sádla, opět podle chuti. Můžeme do talíře dát také vajíčko.

To celé zalijeme vařící vodou. Dochutíme majoránkou a přidáme opečený a na kostičky nakrájený chléb.“

22. prosince: Jaroslav Kolínek, fotbalový trenér

„Pravé domácí zelí. Recept mám od rodičů ze Sobotína. Zelí osolím, okmínuji a dám vařit doměkka. Najemno nastrouhám brambor a přidám do hrnce se zelím, čímž se vše trochu zahustí.

Následně přijde řada na opraženou cibulku a libový špek. Později můžu přidat i zásmažku. Někdo dělá zásmažku najednou s cibulí i špekem, ale já ne.

Úplně nakonec nechám zkaramelizovat tři kostky cukru, dám je do zelí, a je hotovo.“

15. prosince: Tomáš Vícha, fakturant

„Protože máme doma elektrický gril a miluji jídla na grilu, dělám nejradši steaky. Například vepřové na medu.

Naložíme vepřové plátky do olivového oleje, přidáme grilovací koření, posolíme, popepříme a přidáme med, ideální je to mít naložené aspoň den dopředu, ale když to naložíte hoďku až dvě předem, taky to bude dobré.

Poté podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou, popřípadě ogrilovanou zeleninou, každý, jak má rád. “

8. prosince: Alena Kratochvílová, supervisor

„Dělám smetanovo-sýrovou omáčku s těstovinami. Těstoviny uvaříme podle návodu. Do dalšího hrnce dáme na kostičky nakrájenou cibuli a kuřecí maso. Osolíme, lehce opepříme, přidáme bazalku, majoránku, trošku oregána a orestujeme.

Následně přilijeme trochu vody a vaříme do měkka. Pokud chceme chuť zvýraznit, je možno použít i bujón. Když je maso měkké, přidáváme asi 100 gramů sýra. Zde si každý může vybrat podle toho, který preferuje. Tavený, nivu, eidam a tak dále.

Ve finále přijde řada na smetanu na vaření. Pokrm krátce povaříme a v případě potřeby zahustíme.“

1. prosince: Lenka Hanková, náměstkyně ředitele Slezské nemocnice

„Vařím denně a hlavně na přání členů rodiny. Milují jídla s omáčkami a v oblibě mají například kuře s růžovou omáčkou.

Osmažím cibulku, přidám sladkou červenou papriku, koření a zaliji to vývarem. Do směsi položím kuře a nechám ho v troubě upéct.

Výpek pak zahustím smetanou, která v kombinaci s červenou paprikou vytvoří růžovou barvu omáčky.“

24. listopadu: Radim Hlobil, sanitář

„Mým oblíbeným receptem je například zapečený lilek. Lilek nejprve rozřízneme na dvě poloviny a lžící zněj následně vydlabeme dužinu tak, abychom nepoškodili slupku. Na oleji poté osmažíme cibuli a mleté maso.

Dužinu lilku nakrájíme, nastrouháme mrkev a obojí pak přidáme do pánve s cibulí a mletým masem. Posléze vše okořeníme česnekem, pepřem, solí a kari a chvilku společně osmažíme.

Zhotovenou směsí naplníme půlky lilku, vršek potřeme zakysanou smetanou a necháme asi dvacet minut péci v troubě. Jíme s pečivem.“

10. listopadu: Petra Dietrichová, na mateřské dovolené

„Vzhledem k tomu, že máme doma děti, tak nejčastěji připravujeme ovoce a zeleninu. Co máme hodně rádi, tak to jsou brambory ve slupce (pečené v horkém vzduchu v troubě) s dušenou zeleninou, kuřecím masem a přelité zakysanou smetanou s bylinkami.

Recept je to jednoduchý, příprava rychlá, a protože je to na páře, je to i zdravé. Celé brambory, pokud jsou veliké tak na půlky, se dají do trouby, zelenina se jen tak decentně dusí na vodě s trochou soli, aby to neztratilo chuť. Kuřecí maso také připravíme na vodě nebo na páře.

Brambory poté položíme na talíř, posypeme zeleninou, přidáme maso a vše přelijeme smetanou. Jako bylinky používám bazalku, tymián, oregáno a dochutím troškou česneku.“

3. listopadu: Petr Kümpel, primář infekčního oddělení SN

„Já osobně nic, protože na vaření jsem beznadějný antitalent, a proto nejsem ke sporáku ani pouštěný.

Pokud by otázka zněla, které jídlo mám rád, byla by to zřejmě rajská omáčka. Manželka ji připravuje z rajčat a výsledek nemá chybu. K omáčce mám nejraději hovězí maso, dobře s ní ladí. Knedlík doma nevaříme, ten manželka kupuje už hotový.

Jinak jsem přeborník na sladké všeho druhu, vařené, pečené, smažené nebo balené. Tím se mi zavděčí kdokoliv a kdykoliv.“

27. října: Martin Kardaš, student

„Chystám se vařit pravé italské rizoto.

Základem je kulatozrnná rýže. V hrnci si osmažím cibulku a přidám asi dvě lžičky pravého másla. Přidám i další ingredienci. Já vsázím na olivy. Ve druhém hrnci si připravím vývar. Například kuřecí. K cibulce nasypu rýži a později přiliji i vývar. Rýže část vody vsákne a zbytek se vyvaří, proto musím vývar po lžičkách postupně dolévat.

Rýže nesmí být měkká, ale taková natvrdlá. Potom je pokrm hotový.“

20. října: Damir Šehović, policista

„Pocházím z Balkánu a tamější oblíbené jídlo je pita nebo burek.

Listové těsto necháme rozmrznout, rozdělíme ho na tři díly a ty pak vyválíme na tenké pláty. Těsto pokapeme olejem a posypeme rozdrobeným balkánským sýrem.

Pokud těsto rolujeme jako na štrúdl, připravujeme tak balkánskou specialitu - tzv. burek. Pokud těsto rozprostřeme na plech, pokapeme olejem, posypeme sýrem a poté znovu překryjeme dalším plátem těsta, připravujeme tzv. pitu.“

13. října: Vendula Hořínková, studentka

„V poslední době si docela často vařím zapékanou brokolici.

Recept je celkem snadný. Do zapékací mísy nakrájím brambory na plátky a přidám k nim předvařenou brokolici. Okořením je, zaliji smetanou a posypu nastrouhaným sýrem.

Pak se to celé zapeče.“

6. října: Dáša Kopťáková, provozovatelka řecké prodejny v Olomoucké ulici

„Podobně jako tady se peče nedělní bábovka, Řekové připravují filo (známé též jako spanakopita). Já ho nedělám na sladko, ale plněné listovým špenátem, klasickým sýrem feta nebo třeba fetou a vejci.

Používám k tomu už hotové těsto, protože pokud si je chce hospodyňka připravit doma, stráví na jeho přípravě půl dne. Je to totiž řada do tenka jako papír vyválených plátů z olivového oleje, mouky a vody. Každý plát těsta se musí natřít olejem, aby při pečením nevyschl.

Dolů dám alespoň tři pláty, položím vrstvu náplně, zase těsto, další náplň a nakonec to zakryjete posledními pláty a zatočíte okraje, aby se náplň nedostala ven. To se pak už jen potře olivovým olejem a peče.

V Řecku, pokud filo připravují na svátek, vkládají dovnitř v alobalu zabalenou minci. Toho, kdo ji najde, se podle tradice budou držet peníze. To pak každý rychle jí, aby právě on našel schovanou minci.“

29. září: Libuše Černá, houslistka a zpěvačka

„Protože už tady máme podzim a těm šťastnějším u nás na vesnici se urodily na zahrádkách krásné cukety, přidávám jeden recept na moc chutnou směs cukety na kari.

Cuketu bez zrnek nakrájíme na drobné kostičky, osolíme, podle chuti přidáme kari a krátce podusíme. Mezitím zpěníme cibulku a orestujeme na ní kuřecí nudličky. Až je cuketa měkká, přidáme k ní maso, podle chuti dolijeme vodu a následně zahustíme trochou solamylu.

Směs je výborná s opékaným bramborem, těstovinami nebo třeba na topince či palačince.“

22. září: Lenka Jarošová, OSVČ

„Když k nám přijde návštěva, nejraději dělám zapečené housky.

Do mísy nakrájím 0,5 kg dietního salámu, 30 dekagramů sýru Eidam, okurky, přidám tatarku, kečup a vše zamíchám. Housky rozkrájím na půl.

Každou stranu namažu a nechám zapéct v troubě dozlatova, než se sýr pěkně rozteče.“

15. září: Petr Kivorchian, masér basketbalistů Opavy

„S mojí rodinou máme v oblibě grilovat venku na zahradě. Když grilujeme například kuřecí maso, den předtím jej dám do nálevu a okořením jej pepřem, chilli a kari.

Když dělám rybu, tak na ni většinou použiji jen bylinky. Jako přílohu připravím pečené brambory nebo je udělám v alobalu na grilu. Většinou ještě podáváme salát.

Jako oblíbený dezert na závěr si dávám jablkový závin.“

8. září: Kamila Večerková, zdravotní sestra

„Nejraději dělám špízy, protože je to velmi jednoduché.

Připravím si kuřecí maso na kousky, nakrájím si papriku na kostičky, nejlépe dvou barev. Nakrájím i cibuli a jinou zeleninu podle toho, co mám zrovna k dispozici. Abych to trochu zjemnila, používám slaninu.

To vše napíchnu jednoduše na špejle a položím na plech s pečícím papírem. Poliju to vše olejem a posypu kořením na kuřecí maso. Podle potřeby to přikryju alobalem, aby se mi to nepřipeklo. Špízy peču asi hodinu.“

1. září: Veronika Králová, švadlena

„Protože mám spoustu meruněk ze zahrady, chystám se dělat meruňkové knedlíky ze strouhankového těsta.

Je to jednoduché. Do misky přidám hrubou mouku, špetku soli, strouhanku, vejce a tvaroh. Vypracuji hladké těsto, ze kterého pak odkrajuji malé kousky.

Z každého kousku vytvaruji placičku a pečlivě do ní meruňku zabalím. Knedlíky vhazuji po částech do vroucí vody a vařím je, dokud nevyplavou nahoru.“

25. srpna: Kamila Sonková, reklamní agentka

„Jsem fanoušek nenáročných receptů. Nedávno jsem si velice oblíbila nákyp z růžičkové kapusty.

Růžičkovou kapustu vařím v osolené vodě asi dvě minuty, pak si připravím najemno nasekanou cibuli, lístky tymiánu a na nudličky nakrájenou citronovou kůru. To vše spolu promíchám a vložím do větší pečicí formy.

Pak smíchám ricottu s vejci a sýrem, ochutím solí a trochou chilli a kapustu zaliju. Nákyp peču v troubě přibližně půl hodiny, dokud nezezlátne.“

18. srpna: Eliška Klusová, webová grafička

„Přes léto nerada vařím dlouho, proto dávám přednost rychlým a chutným jídlům. Často třeba dělám zapečené těstoviny s mozzarellou.

Uvařené těstoviny smíchám s hráškem, eidamem, šunkou a smetanou. Vše dám do máslem vymazané zapékací misky, nahoru pokladu na plátky nakrájenou mozzarellu.

Nakonec to vše posypu paprikou a dám zapéct.“

11. srpna: Veronika Opletalová učitelka

„Mým oblíbeným jídlem v tuto roční dobu je vepřové na houbách.

Nejprve si osmažím cibulku na sádle, pak tam přidám vepřové maso nakrájené na nudličky. Směs samozřejmě osolím a okořením. Maso dusím tak dlouho, až úplně změkne. Následně přidám čerstvé hříbky, které dusím s masem jen chvíli.

Jako přílohu zvolím rýži okořeněnou avokádem.“

4. srpna: Tereza Valíková, masérka

„Já se snažím vařit zdravě. Nedávno jsem objevila skvělý recept na vařeného sladkovodního lososa. Trik je v tom, že k němu přidá máta, která maso nádherně provoní a zjemní.

Jako přílohu doporučuji udělat cuketu s česnekem. Obojí restuji na olivovém oleji do změknutí. Chutná to výborně a skvěle to nahradí brambory, pokud se někomu už omrzely.

Na závěr ještě připravuji míchaný zeleninový salát.“

28. července: Lumír Sedláček, fotbalista

Špagety se smetanou a parmskou šunkou

„Špagety používám Panzani expres, uvařím klasicky v osolené vodě.

Na pánvi na olivovém oleji orestuji na cibulce na kostky nakrájenou parmskou šunku a zaliji to light smetanou, pak dochutím solí a pepřem. Ještě do toho přidám stroužek česneku. Tuto přílohu už ničím nezahušťuji.“

21. července: Martin Tkadlec, podnikatel

„Protože jsem vášnivý rybář, mám přístup k čerstvým pstruhům. Mým nejoblíbenějším je jednoduše ugrilovaný pstruh s bylinkovým máslem.

Vytvořím si nejdříve marinádu z oleje, citronové šťávy a feferonek, kterou pak rybu pokapu. Nechám rybu asi půl hodiny odležet a mezitím připravím gril. Očistím cibulky a griluju je pak spolu s rybou, kterou ještě osolím a potřu bylinkovým máslem.

Za pár minut mám skvělý oběd s posezením na zahrádce.“

14. července: Petr Rotrekl, kulturní referent magistrátu a dramaturg kulturních akcí

„Umím udělat zaručeně tu nejlepší vaječinu na světě.

Na pánvičku dám kousek másla, a když je tuk horký, přidám cibulku a rozklepnu na ni vajíčka. Přisypu kari, všechno osmažím a podávám horké. Je to můj oblíbený doplněk kalorií v případě nouze.

Rád dělám též halušky, známé jako brynzové, ale místo brynzy k nim dávám roztavený uzený sýr. Tahle kombinace nemá chybu.“

7. července: Emma Ludovská, personální asistentka

„Už několik let jsem vegetariánkou, ale ráda vařím jídlo pro všechny své známé. Ti přímo zbožňují bramborovou tortillu se zelím, která je opravdu snadná a velice chutná.

Oloupané brambory nakrájím na plátky a asi pět minut je smažím na pánvi. Pak k nim přidám bílé zelí, pórek, česnek, chilli a petrželku a dusím vše pod pokličkou. Případně to ještě ochutím paprikou a solí.

Na závěr na pánev naliju směs z ovčího sýra, vajec a mléka a dozlatova dosmažím. Jako přílohu často dělám okurkový nebo rajčatový salát. Všichni se potom jen oblizují.“

30. června: Petr Borunský, zástupce ředitele Městské policie Opava

„Jednoduché, ale vděčné jídlo je kuře na talíři.

Celé kuře osolíme, posypeme grilovacím kořením, dovnitř dáme kousek másla, uložíme do hlubokého talíře a pečeme v troubě. Občas polijeme vypuštěnou šťávou. Za hodinu a kousek si pochutnáváme na šťavnatém, křupavém kuřátku.

Jako přílohu každému podle chuti“

23. června: Pavla Losertová, tisková mluvčí Městské policie Opava

„Je pravda, že někdy o víkendu, z důvodů celodenních výletů, nevařím.

Ale zrovna tento pátek je na večerním programu tatarák s přáteli, a já jen tiše doufám, že něco zbude. Pak bych měla o sobotní oběd postaráno. Zbylé maso dochutím, přidám cibuli, a buď na teflonu nebo na grilu se zhotoví karbanátky. Podávat je lze s čerstvým pečivem a letním salátem.

Druhá varianta jsou vždy přítomné těstoviny s tuňákem nebo italským ragú.“

16. června: Petr Halfar, starosta Sudic

„Na mě vychází vaření většinou v sobotu, kdy je manželka v práci. No, strašně si oblíbili můj bramborový guláš. Mám na to vychytávku v tom, že do něj uvařím trošku vepřového guláše a samozřejmě kabanos.

Prvně vařím brambory už i s kořením a červenou paprikou, pak tam přidám kabanos a nakonec trošku toho vepřového guláše. Zahušťovat není třeba, to už za vás udělají brambory, které se při míchání trošku rozpadnou a guláš dohustí. Dochutíme pak dle vlastní chuti.

Když jsem ho vařil poprvé, nějak jsem to neodhadl a měl jsem toho plný hrnec. Říkal jsem si, kdo to bude jíst… Děti ze začátku ohrnovaly nos, ale večer byl hrnec úplně prázdný.“

9. června: Zdeněk Partyš, opavský fotbalista

„Já moc vařit neumím, ale když mám hlad, můj oblíbený recept je chleba ve vajíčku. Ke všemu je snadný.

Vezmete starý chleba a nakrájíte ho. Rozklepnete vejce do misky a rozehřejete pánev s troškou olivového oleje. Chleba do vajíčka namočíte a pak jej dáte na pánev. Nejčastěji ho podávám s tatarkou.

Mou obrovskou kulinářskou inspirací je Zdeněk Pohlreich.“

2. června: Olga Víchová, dělnice

„Mezi oblíbený recept naší rodiny patří těstoviny s kuřecím masem.

Maso se nakrájí na kostičky a podusí s cibulkou. Poté se smíchá s nivou a smetanou. Vzniklá omáčka se zahustí, osolí a opepří. Každý si ji ale může dochutit dle libosti.

Většinou doma pokrm podáváme se špagetami nebo jinými těstovinami.“

26. května: Irena Müllerová, mateřská dovolená

„Doma nejraději jíme, a tedy i vaříme různé bílé smetanové omáčky, například koprovku.

Když mne ale překvapí nečekaná návštěva nebo když se naopak chystá nějaké posezení, připravuji rychlou sýrovo-česnekovou pomazánku. Je jednoduchá: nastrouháte eidam, přidáte zákys a rozmačkaného česneku podle chuti. Pak pořádně promícháte a je hotovo.

Nejlepší ale je, když má pomazánka chvilku na rozležení , to je pak opravdu vynikající.“

19. května: Barbora Nyklová, studentka

„Můj nejoblíbenější a nejčastější recept jsou těstoviny se smetanovou a kečupovou omáčkou. Je docela jednoduchý a rychlý.

Smíchaný kečup se smetanou se přidá k osmaženému kuřecímu masu. Spolu s uvařenými těstovinami to vložím do zapékací mísy a dochutím bazalkou a česnekem. Na závěr posypu sýrem a celý pokrm dám zapéct do trouby.

Myslím, že recept tohoto typu může chutnat každému.“

5. května: Dagmar Schindlerová, tisková mluvčí opavské policie

„Chystám se uvařit rajskou polévku a maso zapečené s brambory a smetanou.

Vepřovou panenku nakrájím na plátky, osolím, opepřím a položím do skleněného pekáče. Maso posypu na jemné plátky nakrájenou cibulkou a zasypu mraženou zeleninou. Přidám nakrájené plátky brambor, které také osolím. Na brambory dám pár plátků másla a nakonec všechno přeliji šlehačkou.

Přikryji pekáč a dám do trouby na 180°C na 1 - 1,5 hodiny. Před koncem zapékání přidám sýr, ať je povrch křupavý. Na brambory můžeme také dát různé bylinky, třeba pažitku.

Je to rychlé jídlo a není pracné, navíc si neumažete sporák. Rajskou polévku pak dělám z rajčat, které nakrájím na osminky. Zpěním cibulku na sádle, přidám sůl, celý pepř a rajčata. Hodinku dusím. Až se slupka z rajčat oddělává, rozmixuji směs ponorným mixérem, scedím a polévka je hotová.“

28. dubna: Alena Hřebáčková, důchodkyně

„Pangasius na zelenině. Suroviny: balíček zeleninové směsi, jednu smetanu, 20 dkg sýru, pangasius 0,5 kg, sůl, pepř, olej a koření.

Postup: na oleji orestujeme zeleninovou směs. Do zapékací nádoby vložíme polovinu orestované zeleniny, následně na ni položíme rybu, ochutíme a osolíme dle chuti.

Na rybu položíme další vrstvu zeleniny a zalijeme smetanou. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem a pečeme 15 – 20 minut, déle ne. Pokrm můžeme podávat i bez přílohy.“

21. dubna: Olga Procházková, sólistka opery Slezského divadla

„Když si chci jídlem udělat radost, udělám si kachní stehýnka podle receptu, který jsem si přivezla z koncertního turné po Gaskoňsku, proslulém chovem vynikajících kachen.

Stehýnka nasolím a posypu je jen špetkou drceného kmínu. Víc koření by typickou chuť a vůni kachního masa přebilo. Stehýnka položím do pekáčku, doplním o sušené švestky nebo o nakrájené jablko a dám do trouby.

Pod pokličkou je s častým podléváním dusím až do změknutí, potom maso lehce potřu medem a pokličku odstraním. Stehýnka už jen dopeču, aby měla růžovou křupavou kůžičku a podávám je s vařenými brambory.“

14. dubna: Monika Turková, studentka

„Piškotový dort. Tento dort je velmi chutný a lehce připravitelný. V horkých dnech je velmi osvěžující, je vhodný vlastně pro všechny roční období.

Ingredience: 4 zakysané smetany, 2 sáčky piškotů, ovoce podle chuti a libosti (banány, ostružiny, borůvky, jahody, exotické ovoce), cukr moučka, množství dle chuti.

Postup: Do obyčejné dortové formy rozložíme piškoty po celém jejím dně. Zakysané smetany smícháme s cukrem a potíráme jimi rozložené piškoty a vrstvíme střídavě piškoty, smetanu, ovoce. Takto postupujeme podle libosti, tvaru nebo výšky dortu.

Když máme vrstvení hotovo, dort uložíme na 24 hodin do ledničky, aby se řádně uležel. A ještě můj tip, jak udržet piškoty vláčné: dort v ledničce zatížíme hrncem se čtvrtlitrem vody.“

7. dubna: Pavel Smolka, starosta Vítkova

„K vaření se příliš nehrnu, manželka je velmi dobrá kuchařka. Jím skoro všechno.

Když potřebujeme rychlé jídlo, uděláme takovou specialitu, kterou má ráda celá rodina. Do trouby dáme hranolky. Až se upečou, dáme je na pánev s troškou másla. Přelijeme rozkvedlaným vajíčkem a pokryjeme plátkovým sýrem.

Pak to zakryjeme a necháme dojít. Když chceme doma rychlé jídlo, všem chutná, dokonce i celé naší šestipočetné rodině.“

31. března: Monika Žídková, Miss ČR i Europe 1995 a Nejsympatičtější miss v historii volby

„Doma vaříme běžná jídla, která mé rodině nejvíc chutnají. Raději proto uvedu předkrm, který našim hostům chutná. Jsou to sušené švestky v anglické slanině.

Potřebujeme k tomu vypeckované šušené švestky a plátky anglické slaniny. Množství se dá určit podle strávníků a na jednoho je dobré počítat s nejméně pěti švestkami. Plátky slaniny opečeme zlehka po obou stranách na pánvi, aby dostaly správnou barvu a ještě zůstaly vláčné.

Do každého plátku zabalíme jednu švestku a celou dávku pak necháme zhruba 10 minut zahřát v troubě. Tento předkrm se podává teplý.“

24. března: René Černohorský, tiskový mluvčí Policie České republiky v Opavě

„Musím přiznat, že jsem vaření přišel na chuť až v poslední době, kdy tak dvakrát týdně vařím pro celou rodinu.

Začínal jsem různými zapékanými jídly, pak kuřetem, později přišly různé guláše a teď už jsem se pustil i do svíčkové. S vařením mám i jeden skoro kouzelnický zážitek – rozhodl jsem se, že udělám hovězí na pivu, a vyšla mi z toho bezvadná rajská!

Co však stále nedokážu, je odhadnout, kolik jídla udělat. Stále vařím pro celý regiment a někdy to musíme jíst i více dní. Mojí specialitou ale jsou bramborové placky, které dělám vždy, když rodina nebo někdo z přátel něco slaví. Snad nebudu neskromný, když řeknu, že je o ně velký zájem.“

17. března: Katarína Jorda Kramolišová, operní sólistka

„Naší rodině moc chutná recept z jižního Slovenska na překládané maso. Krkovičku nakrájím na plátky a rychle je opeču na suché pánvi. Velký pekáč vytřu olejem, na dno dám propláchnuté kysané zelí, na ně položím opečené maso a zakryji je mírně předvařenými bramborami, nakrájenými na kolečka.

Na ně položím zbylé kysané zelí, jemně všechno pokapu olejem a dám pekáč na 40 minut do trouby, vyhřáté na 200 stupňů. Po vyjmutí směs zaleji šlehačkovou smetanou a dám na 10 až 15 minut zapéct zpátky do trouby.

Toto jídlo je nejchutnější, když je podávané za hodinu po dokončení.“

10. března: Bořek Frýba, opavský kreslíř a ilustrátor

„Já sám se nepovažuji za dobrého kuchaře, umím udělat tak akorát knedlíky s vejci. V psím útulku, kde pracuji, si občas udělám ke svačině vejce se želatinou, ale to je asi z mých kulinářských aktivit vše.

Jinak patřím spíše mezi ty, kteří si dobré jídlo nechají uvařit a rádi si je vychutnají. Jako nejoblíbenější jídlo mám určitě chlupaté knedlíky, miloval jsem hlavně ty, které skvěle uměl můj bratr a hlavně maminka.“

3. března: Katarína Jorda Kramolišová, operní sólistka

„Vařím ráda a prakticky stále. Jako rodilá Slovenka mám moc ráda třeba pravé brynzové halušky. Syrové brambory nastrouhám na hodně jemném struhadle, spojím je jedním vejcem, zasypu polohrubou moukou a osolím. Ze směsi vypracuji těsto, které dám na destičku a příborovým nožem z něj uždibuje drobné kousky, které házím do osolené vařící vody.

Když vyplavou na povrch, vyberu je sítkem a proliji pod tekoucí vlažnou vodou. Nasypu je do mísy, a aby se neslepily, zaliji je trochou rozpuštěného másla. Plnotučnou brynzu rozmíchám s trochou mléka a promíchám ji v míse s haluškami.

Nakonec to nejlepší – nakrájím uzený bůček na malé kostičky, opeču je na pánvi na škvarečky, kterými pak halušky s brynzou štědře posypu a popřeji všem dobrou chuť.“

24. února: Eva Kolářová, kastelánka zámku Raduň

„V naší rodině je nejoblíbenějším jídlem vydatná „babiččina bramborová polévka“, ve které má, obrazně řečeno, stát lžíce. Dědí se u nás z generace na generaci amá velký úspěch, i když dietolog by se asi zděsil.

Recept je jednoduchý. Nakrájím na malé kostičky kořenovou zeleninu a osmahnu ji na sádle. Z mouky si udělám jíšku, zaliji ji vodou a přidám na už osmahnutou zeleninu. Do hrnce přidám na kostičky nakrájené brambory, lesní houby nebo žampiony, polévku zahustím jíškou, rozmíchám v ní podle množství jedno až dvě syrová vejce, přidám kmín a chvíli povařím.

Po odstavení z plynu do ní přidám hodně nakrájené zelené natě petrželky i libečku, rozmačkaný česnek, a hlavně majoránku, protože polévka na tomto koření stojí. Nechám ji ještě zhruba patnáct minut „dozrát“ a je připravená k jídlu. Někdy do ní dávám navíc i křupavé kostky chleba, opečené na sádle.

17. února: Pavel Jatzek, alias Džeky, fanoušek SFC Opava

„Na víkend chystám spolu s přítelkyní zvěřinu, srnčí maso na zelenině a jako přílohu rýži. Maso musím naložit do láku, je to ale složitý recept, který ještě musím naštudovat. Tak vám dám recept na špagety, na které vždycky, než začne fotbal, zvu fanoušky opavského fotbalu.“

Recept: uvaříte špagety, hovězí z konzervy ve vlastní šťávě nakrájíte do mísy na kostičky, k tomu přidáte rovněž na kostičky nakrájenou upečenou vepřovou plec a šunkovou klobásu. K pokrájenému masu přimícháte špagety, jemný kečup a jemně nastrouhaný tvrdý sýr.

Směs zlehka zalijete hovězí šťávou z konzervy, rozprostřete do pekáče, zakryjete alobalem a umístíte do ledničky. Druhý den dáte do trouby péct. Pečeme zhruba půl hodiny na 180 stupních. Na talířích ještě posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme nakládanou okurkou.

„Musím říci, že partija to u mě vždycky všechno sní a ještě si přidá. Jsou najedení a spokojení,“ říká na adresu svých kamarádů, fanoušků SFC, Džeky.