Stejně jako každý rok, začíná i letos na jaře plošná deratizace, jejímž cílem je udržet počet hlodavců na stabilizovaném počtu. Nejinak je tomu i v Opavě, kde se plošně malí savci hubí dvakrát ročně.

Do opavských ulic vyrazili deratizátoři, kteří zahájili jarní boj s hlodavci, především potkany. Ti mají ve strouhách i mimo ně velké množství potravy a rychle se díky příznivým životním podmínkám rozmnožují. Všímají si jich také občané, kteří jsou výborným informačním zdrojem při vytipovávání kritických míst.

„V naší ulici jsou velké myši vidět každý den po setmění. Je pravda, že i v zemi je hodně děr. Nejspíš se tu mají dobře, protože kontejnery jsou věčně přeplněné,“ konstatoval Opavan Petr Langr.

V areálu Školního statku probíhal Den mláďat.
OBRAZEM: Školní statek v Opavě byl plný narozených mláďat

Mimo tipy občanů si město Opava dělá jak svůj vlastní průzkum, tak šetření provádí i deratizační firma. Vedoucí odboru životního prostředí města Marie Vavrečková sdělila, že se cílená deratizace provádí dvakrát ročně s tím, že někdy i mimořádně lokálně během roku při zvýšeném výskytu.

„Největší přítomnost je v kanalizačních sítích, na pozemcích s nízkým keřovým porostem a samozřejmě v blízkosti restauračních zařízení,“ doplnila Vavrečková.

Město vydá ročně na deratizaci zhruba 294 tisíc korun. Za výhodnou považují spolupráci s více složkami, například se Severomoravskými vodovody a kanalizacemi (SMVaK). To potvrzuje také ředitel SMVaK Ostrava Jan Tlolka.

„Efektivitu deratizace zvyšuje to, když se ve stejnou dobu připojí se svými prostory a objekty také města a obce, případně průmyslové podniky, v jejichž areálech se potkani pohybují. Důležitá je koordinace aktivit zúčastněných stran. Můžu konstatovat, že s většinou měst a obcí je spolupráce v této oblasti velmi dobrá a naše akce vždy probíhají v koordinaci s nimi,“ míní Tlolka.

Charitní kavárna.
Otevírá se Kavárna pro Radost, obsluhovat v ní budou duševně nemocní lidé

A doplnil, co je největší potíží. „Velkým problémem zůstává vypouštění odpadních vod se zbytky potravin a přepálených olejů do veřejné kanalizace. Tyto potraviny se pro hlodavce stávají ideální potravou. Rychle a nekontrolovatelně se následně rozmnožují, kdy jeden pár má až několik desítek potomků. Snažíme se o tomto problému veřejnost informovat a vzdělávat už od základních škol, ale situace se v tomto ohledu zásadně nelepší,“ uzavřel Tlolka.