I opavské vinotéky tedy nabízí svým zákazníkům částečně zkvašený mošt už několik týdnů, kdežto moravský burčák se dostal na pulty v posledních srpnových týdnech. I to je ale mnohem dříve, než je obvyklé. Síť provozoven s názvem Naše vinotéka nabízí částečně zkvašený mošt několik týdnů.

„Ve čtvrtek 30. srpna jsme začali prodávat burčák z moravských hroznů. Doteď v našich pobočkách mohli zákazníci najít částečně zkvašený mošt z Maďarska. Na jihu totiž dozrávají hrozny dříve,“ řekl Radek Pazour, jeden ze členů vedení Naší vinotéky.

Ilustrační foto
Útočník z heraltického paneláku zamířil na Pankrác

Dodává, že momentálně nabízejí také všechna tři stádia moravského burčáku.

„Prvním je sladká šťáva, která začíná burčet. Druhé stádium je u lidí nejvíce oblíbené a má 4 až 5 % alkoholu. Postupně se cukr mění v alkohol, takže poslední stádium je již méně sladké a silnější,“ vysvětluje Radek Pazour.

Sám je velmi rád za dostatek slunce, jelikož ještě nezažil, aby měla příroda takový náskok.

Také Martina Masná z prodejen Vinotéka U Sudu byla překvapená letošní sklizní.

„Od srpna prodáváme už i červený burčák, který dříve býval k dispozici až během září,“ řekla Martina Masná.

Roman SKuhravý.
Roman Skuhravý trenérem Dukly

Teplé počasí ale také přináší jisté neduhy. Prodejny musí být vybavené tak, aby prodejci mohli burčák kvalitně skladovat dostatečně dlouho. Svou roli podle Martiny Masné hraje také to, že lidé mají burčákovou sezonu spojenou spíše s chladným počasím. Z tohoto důvodu o něj v srpnu nemusel být takový zájem jako v září nebo říjnu.

„Sezona moravského burčáku určitě skončí dřív. Připravujeme opavskou burčákovou stezku na polovinu září a můj vinař mě upozornil, že si není jistý, kolik burčáku ještě bude mít,“ komentovala situaci Martina Masná.

Za částečně zkvašený hroznový mošt se považuje šťáva z hroznů, které vyrostly v zahraničí, například na území Maďarska, a nápoj je k nám tedy dovážen. Burčák je částečně zkvašený mošt z moravských hroznů révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Je to meziprodukt při výrobě vína. Obsah alkoholu bývá mezi 1 7 %. Burčák musí být vyroben pouze z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky.

In line maraton, který v neděli hostil Most.
Andrea Matušková zlatá v inline maratonu

Vyrazte na košt do ulic Opavy, další burčáková stezka se blíží

Milovníci burčáku se už dvakrát mohli projít městem, zastavit se v některém z podniků a pochutnat si na dobrém burčáku. Vše se odehrálo během jediného dne, a to v rámci burčákové stezky. Předchozí ročníky se u Opavanů setkaly s velkým ohlasem, a proto není divu, že se akce stává pro slezskou metropoli pomalu ale jistě tradiční.

Burčák - Ilustrační foto.Zdroj: Deník / Romana Šimková

Letos se tak lidé mohou na stezku vydat v pátek 14. září a na výběr budou mít hned z dvanácti podniků, které se do akce zapojí. Pravý moravský burčák se v nich bude podávat od 16 do 22 hodin.

Kde bude burčák k mání?
- Gastrocentrum SLU, Hradecká 17 
- Mincovna, náměstí Republiky 17 
- Evžen Jazz Café Club, Beethovenova 2
- Vitaminátor, Nákladní 2 
- Bar Myslivna, Masarykova 34 
- Prodej sudového vína, Rybářská 14 
- Vinotéka U Sudu, Hrnčířská 14 
- Vinotéka U Čárečky, Krnovská 26 
- Květ lotosu, Hrnčířská 9 
- U Zlatého kříže, Krnovská 33 
- Vinárna U Přemka, Solná 8 
- Vinotéka U Sudu, Ratibořská 36.

Eliška Pavlíková

Školní bufet. Ilustrační foto.
Školní bufety opět ve hře? Pamlsková vyhláška se mírní