Velkým milovníkem punčů a svařáků je také Milan Svoboda z Opavska. K opavským stánkům vyráží zhruba dvakrát do týdne a dá se považovat za znalce.

„Chodím například k podloubí domu U Mouřenína. Tam mají opravdu dobrý a spousta lidí si zde objednává také bombardino, které ovšem já moc nevyhledávám. Pravidelně navštěvuji také stánek Bobaji u Dolního náměstí,“ vysvětloval Milan Svoboda s tím, že se mu tamní majitel svěřil také s receptem na výrobu vyhlášeného svařáku:

„Je to o tom, že v trošce vody svařím koření, zkaramelizuju cukr, následně přidám bílé nebo červené víno a počkám, až se na povrchu začne tvořit pěna. Jakmile se tak stane, je třeba přestat vařit, aby neunikl alkohol.“

Na horké nápoje ovšem chodí také jinam. „Musím říct, že velmi dobrý je rovněž v Rousey's Cafe anebo u Obchodního centra Breda. Lákavou novinkou je pro mě i poctivý zázvorový punč v rotariánském stánku na Dolním náměstí. Na místních trzích je punčových stánků více. Jinak je to tady taková klasika norimberský, francouzský a další,“ uvedl Milan Svoboda, jenž sleduje i cenový růst u těchto nápojů:

„Za „dvoudecový“ kelímek jsem dříve zaplatil 25 korun. Cena jde však nahoru. Letos všude v Opavě svařák a punč stojí v rozmezí od 35 do 40 korun. Naštěstí jich člověk tolik nevypije. Já rozhodně jich nedoporučuji vypít více než osm.“ (smích)

Milovník horkých alkoholických nápojů si vzpomněl také na nejlepší punč, jaký kdy ochutnal: „Bylo to v baru Modrá myš ve Stodolní ulici v ostravském centru. Vaří ho tam podle originální receptury, která se používá od 16. století, kdy se začal připravovat pro anglické námořníky. Musím říct, že jeden takový punč bohatě stačil. Byl strašně silný, ale zároveň přiznávám, že lepší jsem v životě neměl.“