Součástí rekonstrukce bylo řešení vnitřní úpravy tří pater chirurgie a vybudování přístavby, ve které jsou prostory pro sesterny, vyšetřovny a pracoviště lékařů. Pokoje byly rozšířeny o původní balkony, každý má své sociální zázemí a vznikly i nadstandardní pokoje. Pavilon má nové rozvody elektřiny, vody, odpadů, sádrokartonové podhledy, získal bezpečnostní protipožární systém s únikovým schodištěm a změny se dočkala též jeho fasáda.

„V areálu máme rekonstruovanou další budovu, která je pacientům plně k dispozici v moderním a příjemném provedení. jsem rád i za náš zdravotnický personál, že má ještě lepší podmínky pro svou práci, plně si je zaslouží. Těší mě, že se rekonstrukce mohla uskutečnit,” nešetří chválou ředitel nemocnice Karel Siebert.

Slezská nemocnice v Opavě.
Slezská nemocnice v Opavě nepouští až na výjimky návštěvy

Oprava pavilonu za zhruba 65 milionů korun patří k významným investicím Slezské nemocnice, Výsledkem je moderní a špičkově vybavené pracoviště. Náklady pokryla z části evropská dotace. Nemocnice na projekt získala z programu REACT EU 28 milionů korun, dalšími 17 miliony přispěl Moravskoslezský kraj a zbylých 20 milionů uhradila nemocnice z vlastních zdrojů.

Pohled do historie opavské nemocnice

Původní pavilon, ve kterém dnes chirurgie sídlí, byl postavený v roce 1909 a tehdy sloužil jako ošetřovací ústav pro dlouhodobě nemocné. V roce 1922 byl rekonstruován na léčbu pacientů s tuberkulózou a během druhé světové války byl poničený.

Rekonstrukce pavilonu byla velmi úspěšná i prospěšná.Rekonstrukce pavilonu byla velmi úspěšná i prospěšná.Zdroj: se svolením souhlasem Slezské nemocnice

Po ní se dočkal obnovy a v roce 1950 bylo přistavěno západní křídlo budovy. Současně v něm byl zahájený provoz chirurgického oddělení, o padesát let později se budova chirurgie stala součástí nově postaveného komplexu pavilonu V, sloužícího pro všechny operační obory. V roce 2012 proběhlo v rámci revitalizace zateplení historické části budovy v místech, kde se nachází chirurgie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zdroj: Deník/Vladimír Pryček