Na Masařské ulici byla městská šatlava zřízena v roce 1739 a Zemský soud vznikl v Opavě, která byla hlavním městem rakouského Slezska, za dalších sto jedenáct let. Od roku 1850 proto ve městě narůstaly civilní spory, žaloby a s tím související problémy.

Dislokace soudu v provizóriu, rostoucí agenda zejména obchodního soudnictví, zatěžování c.k. eráru stavebními opravami věznice - to byly hlavní důvody výstavby nového a důstojného justičního areálu včetně věznice.

Komplex byl vybudován na Olomoucké ulici a dán do užívání poslední prosincový den roku 1888.

Opavská věznice patří mezi jedno z pětatřiceti vězeňských zařízení v republice. Ve své historii měla proti ostatním obdobným zařízením mnohokrát výjimečnost a tu si do jisté míry dokázala udržet. V současné době je to například výkon trestu odnětí svobody mladistvých mužů na Krnovské ulici, výkon trestu doživotí u odsouzených žen, metadonový program pro odsouzené nebo léčba drogově a alkoholově závislých osob přímo v průběhu výkonu trestu.

Opavská věznice bývá vybírána i k některým pilotním programům a novinkám. V příštím roce bude jako jedna ze dvou v republice místem, kde bude zajištěn výkon zabezpečovací detence. V současné době tráví v opavském nápravném zařízení na Olomoucké ulici své počítané dny odsouzené ženy od několika měsíců až po doživotí.

Moderním prvkem je mimo jiné též specializované oddělení pro odsouzené ženy a muže závislé na alkoholu, drogách a hráčství. Opavská věznice je už hodně letitá, ale čas jí na vzhledu neubral, spíše naopak.

U příležitosti 120. výročí vzniku věznice udělilo generální ředitelství Vězeňské služby České republiky medaile a plakety za velmi dobrou a dlouholetou práci jedenadvaceti příslušníkům a civilním zaměstnancům.

V souvislosti s výročím byla začátkem prosince vydána publikace, obsahující na devadesáti stranách historii věznice až do současnosti. Textovou část doplňují fotografické dokumenty. Na jejím vzniku se podíleli hlavně tisková mluvčí věznice Dagmar Slaná, opavský historik Pavel Šrámek a bývalý dlouholetý ředitel opavské věznice Petr Prasek.