Povinnou výbavu jízdních kol, přilbu povinnou u dětí a mladistvých, případně forenzní označení kola budou od dvou do čtyř hodin odpoledne na opavských cyklostezkách kontrolovat dvě hlídky policistů. Jedna z hlídek tvořených dvěma strážníky, dvěma policisty a preventistou se bude vyskytovat v blízkosti Stříbrného jezera na cyklostezce vedoucí do Krnova, druhá ve směru na Kylešovice.

„Protože se jedná o preventivně kontrolní akci, budeme zásady bezpečnosti spíše připomínat a upozorňovat na nedostatky," řekla mluvčí městské policie Petra Stonišová. Kromě kontroly budou hlídky rozdávat informační letáčky a cyklomapy.

Preventisté s cyklisty promluví o používání reflexních prvků a o důležitosti nošení přilby nejen do osmnácti let, dokdy ji stanovuje zákon. Pro děti, které budou mít povinnou výbavu kola v pořádku, mají připravené reflexní pásky za odměnu.

„Pokud bychom narazili na cyklistu pod vlivem alkoholu nebo díky forenznímu označení odhalili kolo odcizené, budeme situaci řešit," uvedla Stonišová. Od minulého roku si v Opavě nechalo kolo označit téměř čtyři sta lidí. U označených kol mohou strážníci v celorepublikové evidenci dohledat, jestli na něm opravdu sedí jeho majitel, či zda kolo není nahlášeno jako odcizené.

„Zájem o označení kol neutuchá, budeme s ním pokračovat do konce října. V létě bychom chtěli začít také se značením invalidních vozíků," dodala Stonišová.

Preventivní akce opavských policistů je součástí projektu Na kole jen s přilbou, kterou pořádá Tým silniční bezpečnosti, Horské služby a dalších partnerů. Opavská městská policie se jí účastní již druhým rokem.

Barbora Halbová