Letní doba znamená pro zaměstnance družstva Slezská tvorba sezonu výroby vánočních ozdob, kterými je opavské družstvo proslulé. Ta letošní vypadá docela slibně, protože objednávky tuzemských i zahraničních zákazníků jsou proti loňsku mírně vyšší.

„Jde hlavně o to, abychom požadované ozdoby stihli všechny vyrobit,“ lehce žertuje vedoucí výroby Jaroslav Veverka.

Marek Stromský - Ilustrační foto.
Stromský druhý ve Slušovicích

Dobře ví, že to stihnou. Zakázky pro Ameriku už přešly přes „velkou louži“ a dvě třetiny požadovaného evropského exportu čekají na svůj odjezd ve skladu. Z největší části zamíří k německým, rakouským, italským a francouzským zákazníkům, menší počet doputuje do dalších států.

Ilustrační foto.Zdroj: Deník / Michal Fanta

„V současnosti začínáme plnit i objednávky velkoobchodů v Česku, kterým jsme část požadovaných ozdob už též dodali,“ konstatuje Jaroslav Veverka.

Ilustrační foto.
Romantika pod stanem. Hrozí lidem pokuty?

Ilustrační foto.Zdroj: Deník / Michal FantaPožadované tvary ozdob zůstávají tradičně hlavně u koulí, ale oblíbené jsou i nadále figurky. Ani barvy se za poslední roky příliš nemění. „Trend se drží v bílé barvě i v elegantním stříbře na jinak průhledné ozdobě a stříbro je skutečně pravé. Červená barva je pro vánoční ozdoby už klasická,“ dodává Jaroslav Veverka.

Výroba křehké vánoční krásy však znamená, že její zhotovitelé mají jen minimální možnost strávit letní dovolenou u vody. Dosyta si zpravidla užijí hlavně zimní dovolenou.

Vyráběné baňky sice mohou kouzlo Vánoc v létě opticky navodit, ale horké výrobní prostory ho zase tlumí. Na foukárně teplotu částečně reguluje klimatizace, ale ve výtvarné dílně teploměr zase stoupá.

Zaměstnanci ve všech výrobních částech jsou však hrdí na to, že neprodukují žádné laciné umělohmotné výrobky. Vánoční ozdoby, které opavskou Slezskou tvorbu opouštějí, jsou vyráběny a zdobeny ručně, a to od vyfouknutí až po ozdobení. V každé z nich získá zákazník originál.

Zahájení sezóny 2019/2020 opavských basketbalistů.
Opavským basketbalistům velí Vlček
Opavské arkády ve Dvořákových sadech.
Městští strážníci se zaměřili na bezdomovce