„Zjistili jsme pochybení u dvou pořádajících osob, a to v neohlášení pořádané zotavovací akce a v přijetí dětí, které se nepodrobily stanoveným pravidelným očkováním v souladu s platným prováděcím předpisem. Uložení pokuty za zjištěná pochybení bude předmětem dalšího jednání s pořádajícími osobami,“ uvedl Jakub Musálek s tím, že velmi často jsou v rámci kontrol nacházena pochybení ve skladování potravin, či nezabránění křížové kontaminaci v rámci přípravy stravy.

„Mnohdy je při kontrolách předkládána neúplná zdravotní dokumentace od dětí či dospělých fyzických osob,“ podotkl.

Ilustrační foto.
Šli se koupat do řeky, mezitím jim vykradli auto

Předpisů, které musejí tábory dodržovat, je celá řada.

„Jedná se zejména o dodržení požadavků na umístění akce, zajištění prostorových podmínek ve stanech či stavbách, zajištění podmínek osobní hygieny, zřízení izolace a ošetřovny, zajištění podmínek pro ubytování dětí, provádění úklidu,“ vyjmenovává pouze některé z nich Jakub Musálek.

Ilustrační foto
Zastupitelé se mimořádně sejdou na Hlásce

Dále se podle jeho slov kontroluje zajištění zásobování akce pitnou vodou, nakládání s odpady, ale také správné vymezení režimu dne, včetně přiměřenosti fyzické a psychické zátěže věku a schopnostem dětí.

„Podstatnou část kontroly tvoří kontrola stravování. V táborové kuchyni se sleduje hlavně manipulace při přípravě pokrmů. Samozřejmostí je kontrola čistoty pracovních ploch, nádobí a nástrojů a kontrola skladování potravin. U režimu stravování sledujeme četnost podávání pokrmů,“ pokračuje a dodává, že se kontroluje samozřejmě také zajištění pitného režimu po celý den.

V objektu arkád ve Dvořákových sadech v Opavě je opět rušno. Znovu se zde totiž začali scházet lidé bez domova.
Opava: bezdomovci už jsou v arkádách zase jako doma

„Neméně důležitou součástí kontroly pak je i kontrola zdravotní dokumentace dětí, ale také dospělých osob, které na táborech vykonávají dozor nad dětmi, kontrola zajištění péče o zdraví zdravotníkem, který musí být na táboře přítomen 24 hodin denně a kontrola samotného ohlášení akce,“ uvedl dále hygienik.

Nakonec dodal, že v rámci zdravotní dokumentace se kontroluje, zda pořádající osoba na tábor přijala zdravotně způsobilé dítě, které se podrobilo stanoveným pravidelným očkováním.

„Dospělé fyzické osoby pak musí být k činnosti dozoru nad dětmi zdravotně způsobilé,“ uzavřel.

Ilustrační foto.
Studenti univerzity míří s nejlepším filmem za oceán
Obchodní dům Breda v Opavě. Ilustrační foto.
Stará Breda je stále k mání! Kupce teď shání i realitka