Statistiky opavských policistů za uplynulý rok hovoří jasně: dopravních nehod přibylo. Zatímco v roce 2016 jich bylo nahlášeno 1324, v roce 2017 celkem 1330, číslo za loňský rok už se vyšplhalo na 1449. V osmi případech pak skončila nehoda tragicky. Roste také počet situací, kdy policisté přímo na místě zadrží řidiči osvědčení o registraci vozidla. Loni se tak stalo 159 krát, což představuje oproti roku 2017 nárůst o dvaačtyřicet „zabavení“.

Také v opavském okrese se policisté setkávají s tím, že řidič z místa nehody ujede. Byť v porovnání s předchozími lety se číslo takřka nezměnilo, je třeba konstatovat, že odpovědnosti za svůj čin se loni zbavilo 181 řidičů, v roce 2017 jich bylo 180, o rok dříve pak 169.

„Jelikož charakter těchto dopravních nehod bývá různý, nelze přesně definovat, jak policie v případě ujetí z místa dopravní nehody postupuje. Obecně mohu říci, že pokud se jedná například o poškozené zaparkované vozidlo, je pořízena dokumentace, provede se ohledání místa činu, zajistí se stopy, svědci, záznamy z kamer. Je-li tedy pachatel neznámý, vyhlásí se prostřednictvím Integrovaného bezpečnostního centra pátrání po vozidle, přichází však na řadu i lokální pátrání a ohledání vozidel v blízkosti místa nehody,“ říká opavský policejní mluvčí René Černohorský.

Dochází také k tomu, že řidiči místo nehody opustí i poté, co srazili cyklistu nebo chodce.

„V tomto případě se musí co nejpodrobněji zajistit všechny poznatky k účastníkům kolizní situace a k jeho vozidlu jako je například registrační značka, barva, typ, poškození, které vzniklo vlivem nárazu. Opět se pořídí dokumentace a další nezbytné náležitosti, policie požádá o pomoc při pátrání také média. Opravdu ale záleží na konkrétní dopravní nehodě,“ pokračuje. Kolik takových případů policie za rok objasní, není jasné. „Statistika se neeviduje. Hrubým odhadem lze konstatovat, že i za pomoci svědectví dojde k objasnění asi dvou až tří případů z deseti,“ dodává René Černohorský.

Auto v Kyjovicích sjelo ze silnice a skončilo na boku
Auto v Kyjovicích sjelo ze silnice a skončilo na boku