Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Opavsko: Kuchařů a číšníků je málo, žáci nemají zájem

Opavsko - Zájem o učňovské obory všeobecně klesá. Výjimkou není ani obor kuchař číšník.

22.10.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

„V důsledku demografického vývoje jsme zaznamenali pokles žáků v posledních třech letech,“ uvedl Mojmír Pokluda z Odborného učiliště a praktické školy Hlučín. Podle něj tento pokles není důsledkem nezájmu, ale spíše slabou populací. „Například v loňském školním roce vycházelo dvaadvacet kuchařů,“ uvedl se slovy, že podle zájmu přijímají do prvního ročníku 30 až 45 žáků. Poměr dívek na obor kuchař číšník se podle něj každý rok liší.

Také na střední škole ve Vítkově-Podhradí zaznamenali v letošním školním roce velký pokles žáků. Na učební obor kuchař-číšník letos přijali pouze polovinu třídy a maturitní obor kuchař-číšník vůbec neotevřeli. Přičemž mohou na tento obor přijmout třicet učňů a třicet studentů.

Zřejmě nejlépe je na tom v tomto ohledu Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb v Šilheřovicích. Jak redakci zmínila zástupce ředitele pro teoretické vyučování Šárka Rozhonová, pokles zájmu žáků o učební obory je celospolečenský problém a nevyhnul se ani jejich škole. „V současné době však máme naplněnou kapacitu žáků na tomto oboru. V prvním ročníku máme 47 žáků, ve druhém 57 žáků a ve třetím 76,“ řekla a dodala, že žáci tohoto oboru mohou po úspěšném zvládnutí závěrečných zkoušek pokračovat v nástavbovém denním studiu na oboru s maturitou Společné stravování.

„I v příštím školním roce budeme chtít naplnit kapacitu oboru. Pro zviditelnění všech oborů a jejich přiblížení žákům základních škol pořádáme prezentační akce na vybraných základních školách pro žáky devátých tříd,“ doplnila.

Co se týká kuchařů v opavských restauracích, zjistili jsme, že kuchaře by uvítala například restaurace U Leona v Opavě-Vávrovicích. Zmínil to majitel restaurace Vladimír Vašinka. Na otázku, zdali mají dostatek kuchařů, reagoval následovně „Víte snad o nějakém? V naší restauraci vařím sám, specializuji se především na staročeskou kuchyni.“

Sehnat v dnešní době kvalitního kuchaře je podle něj obtížné. „Jednak musí mít praxi a taky chuť do práce,“ řekl. O štěstí mohou hovořit v restauraci U Náhonu, tam mají kuchařů dost. I zdejšímu provoznímu Petru Kovalovi položila redakce otázku, zda je těžké sehnat kvalitního kuchaře. A odpověď? „Nebudu se raději vyjadřovat, nerad bych to zakřiknul.“

Autor: Martina Němcová

22.10.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ivo Vondrák.

ON-LINE rozhovor s Ivo Vondrákem, hejtmanem a krajským lídrem ANO 2011

Milan Čichoň

ON-LINE rozhovor s Milanem Čichoněm, kandidátem ČSSD na poslance PČR

Houbař ztratil v lese zbraň, policisté ji našli

Hůlka, košík, nůž, hadřík, případně mobilní telefon. To vše patří do běžné výbavy houbaře. Neplatí to však o jedenapadesátiletém muži z Ostravy, který si s sebou vzal i legálně drženou zbraň, s níž vyrazil na Opavsko.

Deblkanoisté Kašpar s Mrůzkem se chtějí probojovat do seniorské reprezentace

Talentovaní opavští deblkanoisté Albert Kašpar s Vojtěchem Mrůzkem mají za sebou velmi dobrou sezonu a pro tu příští mají jasný cíl.

Hubertova jízda opět lámala rekordy

Na začátku bylo rozhodnutí, že jízdu v bryčce přenechám kolegovi fotografovi. Nakonec se ale ve mně hnulo reportérské svědomí a díky laskavosti rodiny Binarovy ze Skřipova jsem se také mohl „nalodit“ a Selskou Hubertovu jízdu absolvovat v jejich voze.

Tento týden představíme prvňáčky ze ZŠ Šrámkova a ZŠ Kylešovice

Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka - pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení