Zjistili jsme, že v Opavě je nájem za městské byty stejný již od roku 2010 a činí 50,02 koruny za metr čtvereční podlahové plochy. Jednou z obyvatelek městského bytu v Opavě, konkrétně toho, který se nachází na Horním náměstí, je i Sylva Heiserová. „S výší nájemného jsem spokojena, někdo třeba platí více, ale to záleží na tom, jak má kdo nastaveny zálohy. Uvidíme, jestli se cena změní po revitalizaci, kterou náš dům letos projde,“ uvedla.

Město nyní vlastní 551 bytů. Systém přidělování obydlí je založen na základě výběrového řízení. „Vše je založeno na principu nabídky výše měsíčního nájemného, které se uvádí za metr čtvereční. Tento návrh stanoví žadatel do předepsaného formuláře, který nalezne například na webových stránkách města,“ uvedl pracovník vztahů s veřejností Roman Konečný.

A navíc doplnil, že se pořadí žadatelů vypočte z aritmetického průměru nabídnutých výší měsíčního nájemného za každý jednotlivý byt a k tomuto průměru se připočte 0,5 %. S tím, že od roku 2010 zůstává vše při starém a v nejbližší době se změny ani neplánují.

Do Obecního domu už se přestěhoval úřad, v brzké době to čeká i poštu a knihovnu.
Z torza nákupního centra se nově stal Obecní dům

V Bolaticích je nájem o zhruba desetikorunu levnější. „Naposledy jsme zvyšovali před dvěma lety. Z 35 korun na 40, respektive 45 korun za metr čtvereční,“ uvedl bolatický starosta Herbert Pavera a dodal, že z 36 obecních bytů jich je sedm sociálních, 12 je v domě s pečovatelskou službou, osm jich je určeno pro mladé jako takzvané startovací a devět je klasických bytových jednotek.

V Hlučíně má město ve vlastnictví celkově 303 bytů. „Podmínkou výběrového řízení je, že žadatel nemá dluhy vůči městu, není v insolvenci a má příjem v takové výši, aby z něj nájem pokryl. Od roku 2012 je u nově přidělených bytů cena dána nabídkou a roční mírou inflace s tím, že se nájemné zvyšuje, pokud je inflace vyšší než dvě procenta,“ informovala Daniela Kolodějová z bytového úseku Městského úřadu Hlučín. A ještě dodala, že nabízené ceny se poslední rok pohybují i přes 100 korun za metr čtvereční.

Jedinou výjimku tvoří Vítkov. Zde rada města schválila každoroční navýšení nájemného o pět procent. I tak zde ale lidé bydlí nejlevněji. Do roku 2016 činilo nájemné 28,51 korun. Pro rok 2019 je to 33,09 korun za metr čtvereční.

Jiná situace je u seniorů, sociálně znevýhodněných či zdravotně postižených, kde je zaveden systém pořadníků.

Válečné události zámek v Dobroslavicích dlouho nepřežil
Historie regionu: Válečné události zámek v Dobroslavicích dlouho nepřežil