Vysoká teplota, zimnice, bolest hlavy, bolest za očima, potíže s dýcháním, bolest v krku, extrémní únava, svalová bolest, zvracení nebo průjem. Takové jsou příznaky lidské formy prasečí chřipky.

Co se týká opavské nemocnice, ta zaznamenala do včerejška pět pacientů, u kterých se prokázal virus H1N1, známý jako prasečí chřipka. Jak redakci včera potvrdil tiskový mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Daniel Svoboda, v současné době je na infekčním oddělení ještě jedna pacientka z Ukrajiny, která čeká na výsledky testů.

Na případnou pandemii je opavská nemocnice prý připravena. „Co se týká předběžných opatření, Slezská nemocnice v Opavě má zpracovaný pandemický plán již od roku 2004, kdy byl zpracován v souvislosti s hrozící pandemií ptačí chřipky. Od této doby se neustále, dle vývoje a doporučení WHO, tedy světové zdravotnické organizace, aktualizuje,“ uvedl Svoboda.

Jak by tedy nemocnice v případě pandemie postupovala? „Úvodní nápor by byl soustředěn na infekční oddělení. Následně by vedení nemocnice muselo uvolnit další kapacity, v návaznosti na scénář uvedený v pandemickém plánu,“ zmínil s tím, že spádovou oblastí infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě jsou okresy Opava, Bruntál, Šumperk a Jeseník.

Připravena je nejen nemocnice, ale například také některé obchodní řetězce. „Zatím máme připraven pandemický plán pro případ, že by v České republice vznikla pandemie chřipky. Máme nakoupené roušky pro prodavače, kdyby hygienici nařídili roušky u zaměstnanců, kteří jsou ve styku s lidmi,“ řekl naší redakci Libor Kytýr, tiskový mluvčí Albertu.

Lucie Orbanová, Veronika Schindlerová