Přípravy sbírky jsou v této době tradičně v plném proudu. Charita ČR už má nachystány materiály pro koledníky k distribuci do regionů.

„Je otázkou, jakým způsobem se koleda uskuteční. Kromě nasazení „klasických“ kolednických skupin připravujeme i virtuální pokladničku na webových stránkách Tříkrálové sbírky. Jejím prostřednictvím bude možné přispět finanční částkou na sbírkový účet. Počítáme s využitím obou možností, tedy živých i virtuálních koledníků. Teprve čas ukáže, jaká bude v lednu reální situace. Rozhodně však nechceme a nebudeme riskovat zdraví koledníků či dárců. Proto se nyní intenzivně připravujeme na sbírku ve virtuálním prostoru,“ říká mluvčí Charity ČR Jan Oulík. Probíhají i jednání s Českou televizí, ve které bývá každoročně živě vysílán Tříkrálový koncert.

Na „Tříkrálovku“ je covid krátký

Usilovně pracuje na Tříkrálové sbírce také Charita Opava. „I když se nad ní vznáší mnoho otazníků, jedno je jisté. Určitě proběhne. Jen zatím nevíme, v jaké formě,“ míní koordinátorka Marie Hanušová.

Ve hře jsou teď tři varianty a charita zvolí tu, kterou bude možno použít podle aktuální epidemiologické situace. Pokud to okolnosti umožní, proběhne „Tříkrálovka“ v lednu stejně jako každý rok. Když v té době budou platit jakákoliv epidemiologická opatření, bude se sbírka konat s omezeními. Třetí varianta pracuje s nutností uspořádat ji jen virtuálně.

Biskupské svěcení 28. května v Ostravě. Na snímku Martin David.
Covid v řadách ostravsko-opavské diecéze. Nemocný biskup vyzval k modlitbě

„V každé z těchto variant spoléháme na naše dobrovolníky, bez jejichž pomoci se neobejdeme, a proto s nimi už nyní začínáme hovořit a připravovat je na možný netypický průběh Tříkrálové sbírky, kterou nemíníme vzdát,“ dodává Marie Hanušová. Výnosy jsou v charitním rozpočtu důležitou položkou a jejich výpadek by organizace bolestivě pocítila. Loni se čtrnáctidenního koledování zúčastnilo více než tisíc Kašparů, Baltazarů a Melicharů v téměř sedmdesáti obcích na Opavsku a společným úsilím vykoledovali 2 440 484 korun.

Hledají se koledníci. Značka: spěchá!

V kontaktu s koordinátory v jednotlivých městech a obcích na Hlučínsku je nyní i Charita Hlučín. „Situaci pečlivě sledujeme. Dostatek dobrovolníků je klíčovou věcí. Pokud je někdo, kdo není zapojen do koledování ve své obci a chtěl by nám pomoci, ať se určitě ozve. Chceme mít dostatečnou zálohu dobrovolníků, abychom mohli vyřešit případný nedostatek v některé oblasti,“ říká ředitel hlučínské charity Pavel Sobol.

Letoun Airbus A350-900 společnosti Singapore Airlines
Přes osmnáct hodin v roušce. Aerolinky se vrací na nejdelší linku světa

On sám je optimistou a věří, že sbírka proběhne v podobném duchu jako v minulosti. „Jsme připraveni splnit přísná hygienická pravidla. Máme s nimi více než půlroční zkušenost v našich službách. Koledování je základ sbírky. Nesmíme zapomenout, že nekde jen o sbírání peněz na dobrou věc, ale o předání radostné zvěsti. Písmena K+M+B mají hluboký význam. Jsem přesvědčen, že se zvládneme přizpůsobit jakémukoli opatření. I když úplný zákaz koledování by mě hodně mrzel,“ dodává.