Letošní cukrovarnická kampaň byla odstartovaná a počítá se zpracováním 350 000 tun cukrovky od pěstitelů z Opavska a 35 000 tun od jejich kolegů ze střední Moravy.

„Trvat bude zřejmě přes 100 dní a skončí zhruba na počátku ledna příštího roku. Na jejím konci by mělo být vyrobeno více než 55 000 tun cukru,“ informuje ředitel útvaru základní suroviny Karel Veverka.

Vánoční svátky proto bude muset znovu oželet 120 stálých zaměstnanců opavského závodu i 80 brigádníků. Řepu pro opavský cukrovar dodá 79 pěstitelů ze 6 350 hektarů, což je proti loňskému roku nárůst o téměř 600 hektarů.

Vhodné podmínky pro její pěstování jsou také na Osoblažsku, Novojičínsku, Karvinsku a v okolí Ostravy. „Spolu s pěstiteli usilujeme o uzavření dlouhodobé smlouvy na dodávku cukrovky do roku 2014, což by přineslo stabilizaci celého sektoru v oblasti severní Moravy a Slezska,“ konstatuje ředitel Veverka.