Monika Žídková: Schováváme šupiny

Miss ČR 95 a Miss Europe Monika Žídková jí se svou rodinou v poledne hrachovou polévku. „Večeři máme klasickou – kapra. Děti nemají rády bramborový salát, tak k tomu jedí chleba.“ A pak dodala, že si z kapra schovávají šupiny a děti si je dávají do pokladniček. „Zpíváme u stromečku koledy. Nikolka do toho píská na flétnu,“ dále prozradila Monika Žídková.

Pavla Brady: Dárky po probuzení

Opavská zastupitelka Pavla Brady poznala, jak tráví Vánoce obyvatelé Spojených států, kde nějakou dobu žila. Štědrý den je pro tamní obyvatele jako každý jiný. Volno mají lidé pouze na první svátek vánoční. „Hned po probuzení, ještě v pyžamech, si rozdávají dárky. K obědu mívají ve většině případů plněnou krůtu s brusinkovou omáčkou nebo pečenou šunku.“ Jak Brady dále uvedla, o den později se lidé vracejí zpátky do zaměstnání, navíc začíná vánoční výprodej.

Šéfka Areky v klasickém stylu

Štědrovečerní večeře Kateřiny Havláskové z Areky Opava se nese v klasickém stylu. „Máme polévku, rybu a salát. K štědrovečerní pohádce si pak dáme velký pohár.“ Co se týče zvyků, dodržuje jich Kateřina Havlásková hned několik. „Svíčky na stole, pod talířem na štědrovečerním stole každý najde rybí šupinu a také peníze, které si pak může nechat. Samozřejmě nezapomínáme na výzdobu jmelím a chvojím.“

Starosta drží půst

Starosta Dolního Benešova Martin Štefek na Štědrý den drží celodenní půst. Dále se svými dětmi i širší rodinou zpívá koledy, krájí jablka a loupe ořechy. Štědrovečerní večeře u něj většinou probíhá v tradičním duchu. „Máme tradičně salát a kapra, jen druh polévky se střídá. Záleží na tom, zda vaříme podle receptů z Hlučínska nebo podle receptů mé ženy, která je ze Slovenska. To pak místo hrachovky máme kapustnicu.“

Chceme vidět zlaté prasátko

„Na Štědrý den míváme k obědu hrachovou polévku, to abychom viděli zlaté prasátko,“ uvedl s trochou nadsázky starosta Vítkova Pavel Smolka. Dále prozradil, že večeři mají klasickou, tedy kapra a bramborový salát. Nechybí samozřejmě přípitek.

„Z vánočních tradic dodržujeme tu, že se při štědrovečerní večeři nemá vstávat od stolu. Tento rok s dětmi zkusíme prvně lití olova,“ podotkl Pavel Smolka s tím, že vánoční stromeček zdobí hlavně děti. „Stromek máme umělý, v paneláku živý moc dlouho nevydrží,“ dodal na závěr.

Utiskové mluvčí bývá i kapustnica

Trochu jinou štedrovečerní tabuli připravují v rodině tiskové mluvčí města Hlučín Jarmily Harazinové. „K večeři máme buďto hrachovou polévku nebo kapustnicu, protože manžel pochází odjinud. Jinak máme klasicky kapra a bramborový salát,“ uvedla tisková mluvčí a dodala: „Pod talíř si dáváme mince a šupiny, aby se nás držely peníze. Během večeře nevstáváme od stolu. Vánoční tradice jako lití olova nebo pouštění skořápek neprovozujeme,“ řekla Jarmila Harazinová s tím, že ke stromečku jdou tehdy, až zazvoní Ježíšek.

Kotačkovi chodí na dlouhé procházky

Rodina kulturní referentky z Hradce nad Moravicí Jitky Kotačkové každoročně k štědrovečerní tabuli usedá kolem páté hodiny. „Máme tradiční hrachovou polévku a kapra s bramborovým salátem. Co se týče zvyků, téměř žádné nedodržujeme. Nicméně každým rokem chodíme na dlouhou odpolední procházku a pod talíře dáváme rybí šupiny.“