Obec se v úterý stala vítězem krajského kola soutěže Vesnice roku 2019. Zvítězila v něm před obcemi Mikolajice, Sviadnov, Třemešná a Žabeň, a má kromě Zlaté stuhy i právo užívat titul Vesnice Moravskoslezského kraje roku 2019. Patří jí i Zlatá cihla za obnovu nebo rekonstrukci památkově chráněných objektů.

Za své vítězství dostane od kraje také finanční odměnu. Obci Mikolajice patří diplomy za inovativní rozvoj energetické soběstačnosti obce a doporučení na udělení ceny Inovativní obec s diplomem za udržování a rozvíjení venkovských tradic Selská Hubertova jízda.

Tomáš Smola - Ilustrační foto.
Tomáš Smola: Mrzí mě, že jsem svým krokem ublížil panu Grussmannovi
Ilustrační foto.
Opava bude zkoušet Matouška

Verdiktu krajské hodnotitelské komise předcházelo navštívení všech přihlášených obcí a jejich prezentace. Otický starosta Vladimír Tancík považuje soutěž za porovnávání sil, výzvu i zábavu a radost z úspěchu netají.

„Zúčastnili jsme se už popáté a v minulosti jsme získali dvě stuhy oranžovou a modrou i Zlatou cihlu. Letos jsme v krajském kole zvítězili, a přibyla nám i druhá Zlatá cihla. Komisi zaujala hlavně výroba našeho kyselého zelí a prezentace spolkové činnosti. Provezli jsme ji obcí v historických vozidlech, což se jim líbilo, a prohlédli si moštárnu,“ vzpomíná Vladimír Tancík.

Ilustrační foto
A je jasno: Vyroste nové dětské hřiště
Trhy v Zabełkówe (Zabělkově), 4. června 2019.
Popularita polských trhů neklesá. Mezi zákazníky převažují Češi