„Teď pálíme hlavně jablka, něco málo hrušek a po trochách švestky,“ uvedl spolumajitel Lihovaru a likérky Velká Polom, spol. s. r. o., František Lehner. Ten dále zmínil, že všeho ovoce je letos málo. „Letošní kampaň je velmi slabá,“ řekl. A jak vidí letošní sezonu? „Mám za to, že ovoce, které máme teď, v listopadu skončí. Kvas, předpokládám, budeme po trochách pálit až do konce roku,“ podotkl.

Alkohol upraví dle přání zákazníka

Zákazníci mohou do Lihovaru ve Velké Polomi dovézt jak celé ovoce, tak kvas, který si sami připraví. „Ovoce bereme od pondělí do pátku od sedmi do sedmnácti hodin bez objednávky. Co se týká kvasu, je lepší se objednat,“ vysvětlil František Lehner se slovy, že zpracování jedné várky trvá zhruba tři hodiny.

Pokud si zde necháte vypálit destilát, zaplatíte za litr padesátiprocentního sto dvacet korun, a to bez ohledu na to, zda si přinesete pouze ovoce, nebo hotový kvas. „Ceny máme stejné už tři roky a myslím, že jsou v porovnání s ostatními poměrně nejnižší,“ míní František Lehner. Pokud má zákazník zájem, upraví mu destilát na určité procento.

Je lepší se domluvit dopředu

To, že je úroda letos slabá, také nepřímo potvrdil i majitel Pálenice Radkov Jan Škorvan. Ten zmínil, že podle pěstitelů je letošní úroda snad nejslabší za posledních deset let. „Nemohu to ale posoudit, jelikož jsme mladá pálenice, jedeme teprve čtvrtou sezonu,“ řekl se slovy, že v současnosti se pálí veškeré ovoce, od švestek, mirabelek až po jablka a hrušky.

„Jablek je letos nadúroda, tedy alespoň u nás, ale hrušek a švestek je málo,“ podotkl.Na otázku, jak vidí letošní sezonu, odpověděl Jan Škorvan následující: „Každý rok končíme v březnu nebo začátkem dubna. Sezona letos nebude slabá, ale na loňskou rozhodně mít nebude.“

Pokud si chcete nechat v Radkově vypálit destilát, je podle majitele lepší domluvit se dopředu. I tady berou jak celé ovoce, tak kvas. „U celého ovoce je cena trochu vyšší, záleží i na druhu ovoce. Například u ovoce, které se drtí, je cena o něco málo vyšší,“ dodal Jan Škorvan.

Jablek je podstatně méně

Na slabou sezonu pak poukázal rovněž majitel pěstitelské pálenice z Raduně Zdeněk Vícha. „Je to letos slabší, ovoce nebylo tolik. Jablek bude asi o dvě třetiny méně než bylo minulou sezonu,“ míní Zdeněk Vícha. Jak dále uvedl, zatímco loni měl zhruba dvanáct set zákazníků, letos jich má k poslednímu říjnu jen sto čtyřicet.

Objednávky na leden a únor nemá ještě žádné. V této pálenici, jak redakci řekl, berou pouze kvas, přičemž zákazník si na finální produkt může počkat. A jaké mají ceny? „Za litr padesátiprocentního alkoholu zaplatí zákazník sto dvacet jedna korun,“ řekl Zdeněk Vícha s tím, že si alkohol mohou nechat procentuálně upravit. „Všichni si destilát nechávají upravit, nejlepší je padesáti až dvaapadesátiprocentní,“ uvedl a dodal: „Každému se snažíme vyhovět.“