„Začala sezona s kvasem, který má zákazník. Celé ovoce jako jablka a hrušky začnou lidé vozit až kolem desátého září,“ sdělil Marcel Černík z pálenice ve Velké Polomi. Stejný názor sdílí také vedoucí palírny z Hlavnice Pavel Pchálek. „Od srpna bereme třešně, meruňky, ryngle a děláme kompoty. Jablíčka a hrušky máme nahlášeny až na září,“ řekl a upřesnil, že sezona jablek teprve začne.

Úroda je slabší než v loňském roce

Co se týče úrody, jsou majitelé palíren skeptičtí. „Dobrá úroda letos určitě není, je míň třešní, švestek, o jablkách zatím nevím, uvidí se,“ podotkl Pchálek. Jan Škorvan z palírny v Radkově vidí situaci podobně.

„Letos je třešní nedostatek, meruněk je také méně, není ani velká úroda švestek,“ konstatoval se slovy, že očekávají sice více jablek než obvykle, loňské sezoně se však nevyrovnají. Optimističtěji se dívá na úrodu Marcel Černík.

„U nás na severní Moravě jednoznačně vedou jablka a hrušky, meruňky jsou výjimkou a málokdo doveze broskve,“ řekl a doplnil, že mají informace od sadařů a zahrádkářů, že ovoce je hodně, konkrétně tedy jablek a hrušek je více než loni.

Ceny destilátů zůstávají beze změn

Zdražení letos zákazník nepocítí žádné nebo minimální. „Zdražení je nepatrné s ohledem na nárůst energie, něco málo přes dvě procenta,“ uvedl Jan Škorvan. V ostatních dotázaných palírnách se ceny nemění. Pohybují se okolo sto dvaceti korun za litr padesátiprocentního destilátu.

Lepší je domluva s palírnou předem

Musí se zákazník objednat, nebo může přijet rovnou bez předchozí domluvy? Jak kde. „Není třeba žádná objednávka, stačí dát ovoce do pytlů a přijet,“ podotkl Marcel Černík z Velké Polomi a doplnil, že mají otevřeno každý den, jelikož jsou na hlavním tahu.

Snaží se vyhovět chalupářům vracejícím se z Jesenicka. Naopak v Hněvošicích se musí klient objednat na určitou hodinu, kdy přiveze kvas. Také v Hlavnici by si měli lidé zavolat. „Je lepší přijít se domluvit, pokud je volný termín, samozřejmě vyhovíme,“ uvedl Pavel Pchálek.

Jaké ovoce vozí lidé nejčastěji?

Nejčastěji se pálí jablkovice, hruškovice, slivovice a třešňovice. Pálenice označí každou láhev štítkem s pojmenováním pálenky. Název kalvados na etiketě se podle slov Marcela Černíka již nesmí používat z toho důvodu, že je to registrovaná známka ve Francii. Lze ale uvést označení jablečný destilát či jablkovice.

Za měsíc až dva může zákazník ochutnávat

Doba vypálení ovoce je závislá na cukernatosti a teplotě. „V letních měsících trvá okolo tří týdnů. Když je chladněji, prodlouží se doba na dva a půl až tři měsíce,“ komentoval Jan Škorvan. Zaměstnanec hněvošické palírny prozradil, že kvasný proces třešní a hrušek trvá zhruba sedm týdnů, jablka až osm týdnů.

Zákazník může přivést ovoce a nechat ho zkvasit přímo v palírně, nebo rovnou dodá kvas. „Pokud má někdo svoje nakvašené ovoce, může být celému procesu přítomen,“ zmínil Marcel Černík s tím, že klient dokonce může hotový destilát ochutnat. Sezona se uzavírá většinou od konce ledna do března, záleží na tom, jaká je daný rok úroda.

(luc)