Kdybychom se v těchto dnech zařadili do dlouhého zástupu zájemců o vypálení kvasu v Pěstitelské pálenici Pustá Polom, podle jejího majitele Pavla Stoupence bychom se dostali na řadu až v půlce února.

„Zakázek je skutečně hodně. Vše děláme ve dvou se synem. Přes týden jedeme od rána do večera a pracujeme také o sobotách a nedělích," popisoval už zmíněný Pavel Stoupenec. Byť se někteří diví, že se ovoce pálí zrovna v lednu, důvody jsou zřejmé.

„Ovoce se většinou sklízí v říjnu. Vše potom kvasí zhruba šest až osm týdnů. Prosinec a leden jsou tedy měsíci, kdy lidé přicházejí se svými kvasy do pálenic," pokračoval.

Letošní sezona přitom není oproti těm předchozím rekordní. Už nyní se ovšem dá říct, že mezi přinášenými druhy ovoce dominují švestky. „Tento rok je určitě švestkový. Jinak k nám lidé nyní nosí také jablka. V předchozích měsících to byly meruňky a mirabelky," připojil několik postřehů Pavel Stoupenec, jenž s pálením začíná v průběhu července a končí až v březnu.

Za tu dobu si odpočine minimálně: „Jeli jsme až do Vánoc. Pak jsme si dopřáli krátké třídenní volno, mezi svátky jsme udělali něco menšího a na Silvestra měli opět volno. Mimo to jsme ovšem pořád v práci."

Do prosince jeli téměř nonstop

Kvalita donášených kvasů je podle čelního představitele pustopolomské pálenice i přes velké sucho, které panovalo, dobrá. Obdobný názor zastávají také v hněvošické pálenici.

„Také u nás nejvíce frčí švestky a jablka. Letos mi přijde, že ovoce je kvalitní. Zachovalo si svou cukernatost. V tomto ohledu hodně záleží také na správném uskladnění kvasů," uvedl pracovník pálenice v Hněvošicích Ondřej Kremser. Také on se s kolegy do konce prosince musel značně otáčet. Do konce minulého roku totiž byla potřeba vyřešit řadu zakázek.

„Běžně jsme pracovali až do půlnoci a vstávalo se na pět ráno. Není to o tom, že by ta práce byla kdovíjak náročná. Vše se musí hlavně dobře pohlídat. Jeli jsme téměř nonstop. Teď v lednu se to už trochu rozptýlí a pracovní zápřah nebude takový," poznamenal Ondřej Kremser, který tvrdí, že člověk, jenž by si v současnosti chtěl nechat vypálit větší množství kvasu, by si musel počkat až do února.

Menší zakázky se v některých případech dají vyřešit ze dne na den.

V Hlavnici zažívají průměrnou sezonu

Žádný velký shon naopak neevidují v Hlavnici. Podle majitele místní pálenice Pavla Pchálka je letošní sezona oproti předchozím rokům spíše průměrná.

„Není už to, co bývalo kdysi, ale nebylo to zase tak špatné. Oproti některým jiným pálenicím máme odlišné kapacitní možnosti, proto to není tak, že bychom nestíhali. Když k nám zákazník přijde, jsme schopni se do pálení hned pustit," líčil Pavel Pchálek, podle něhož se dá těžko odhadnout průměrná výtoč pálenice:

„Hodně to záleží na kvasech. Z některého dostanete patnáct litrů, z jiného dvacet. Různí se to. Zákazníci k nám nyní nejvíce chodí se švestkami a jablky. Kvalita ovoce podle mého soudu letos není kdo ví jak slavná. Jen pro srovnání uvedu, že v minulosti jsme z padesáti kilogramů jablek byli schopni vypálit pětadvacet až třicet litrů. Nyní jsme rádi za patnáct.

Sucho se na ovoci projevilo. Bylo takové moučnaté, do ideální kvality mělo daleko," uzavřel.