VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálírnám začíná sezona. První na řadě jsou třešně a meruňky

I přes letošní vedra, která negativně ovlivnila zejména úrodu jablek a švestek, mají palírny v regionu plno. Desítky zákazníků si nechávají vyrobit domácí pálenku a sezonu odstartovaly třešně a meruňky.

6.9.2015 1
SDÍLEJ:

Jan Kramný svou první várku domácí pálenky dotáhl i po designové stránce.Foto: Adam Zupko

Ve většině případů si lidé do palíren dovezou vlastní kvas, na který má každý svůj recept. Ti zkušení zachovávají vyzkoušený postup, jiní zatím do alchymie přípravy kvalitního kvasu teprve pronikají.

Jedním z nich je i Jan Kramný z Kylešovic. „Loni jsem se rozhodl poprvé připravit vlastní kvas. Něco jsem si o tom načetl a snažil se postupovat co možná nejlépe. Přesto je přímá zkušenost nejdůležitější," popisuje přípravu první várky kvasu Kramný.

Ta mu nakonec vynesla zhruba osm litrů jablkovice.

„Dopadlo to docela dobře, bylo ale nutné pálenku odvětrat," dodává Kramný. Prvorozená várka domácí kořalky ale v jeho případě neskončila v libovolných lahvích. Práci si dal i s vizuální stránkou. „Nechal jsem si poradit, vybral lahve a dal vyrobit etikety. Každá láhev má svou barvu a je originální," dodává.

Máte kvalitní ovoce? Úspěch pálenky je jistý

Ilustrační fotografie.

Je začátek září a palírenská sezona se už rozběhla na plné obrátky. Aktuálně se
v kotlích destilují kvasy z třešní nebo meruněk. Letošní sucho ale podle majitelů palíren v Raduni, Radkově a Pusté Polomi uškodilo hlavně jabloním a slivoním.

„Léto bylo opravdu extrémně horké. Třešním to vyhovovalo, ale jablka a švestky většinou opadaly. Navíc jsou jen velmi drobné. Ovoce, jež se na stromě udrželo, ale bude výborné," shodují se provozovatel palírny v Raduni Zdeněk Vícha a majitel pěstitelské pálenice v Pusté Polomi Pavel Stoupenec.

Sucho se tak podepíše hlavně na úrodě a výsledném množství vyrobené pálenky, nikoli na její kvalitě. Dostatek slunce naopak plodům prospívá. Na přípravu kvasu se totiž používají jedině vyzrálé, někdy až přezrálé kusy. „Pokud je ovoce kvalitní, úspěch je zaručen. Do kvasného sudu by měl člověk dát to samé, co by si dal do pusy," tvrdí majitel pálenice
v Pusté Polomi Pavel Stoupenec.

Ovoce nesmí být nahnilé nebo plesnivé. Lidé by se při přípravě kvasu měli také vyvarovat nezralých kousků a ovoce zbavit nečistot, jako jsou stopky, listí nebo větvičky.

Podle Zdeňka Víchy z raduňské palírny je také důležité dbát na to, aby kvas nestál na slunci. Vykvasit musí při stálé teplotě mezi patnácti a dvaadvaceti stupni Celsia.

Pokud si člověk na přípravu kvasu netroufá, v některých palírnách to udělají za něj. Zákazník se ale hotové pálenky napije nejdříve za měsíc. Čerstvé ovoce přijímají jak v Radkově, tak 
v Pusté Polomi. Palírna v Raduni vyrábí pouze ze zákazníkem připraveného kvasu. Pokud zákazník dorazí s vykvašeným ovocem, měl by ho mít nejméně sto litrů.

Ačkoli se dá letos očekávat slabší úroda, obecně je pálení podle oslovených majitelů provozoven „v módě". Pavel Stoupenec dokonce pocítil velký nárůst zákazníků.

Za osmiměsíční sezonu jeho pálenici navštíví okolo sedmi set zákazníků. Palírny v Radkově i Raduni odhadují celkový počet zákazníků za jednu sezonu mezi pěti až osmi sty. „Lidé mají zájem ovoce zpracovat. Hlavně starší generaci je líto nechat ovoce spadat a shnít. Chtějí jej co nejlépe využít," myslí si Zdeněk Vícha.

Ceny za litr padesátiprocentního destilátu se v pálenicích nijak výrazně neliší. V Raduni za něj chtějí 145 korun, v Pusté Polomi o pět korun méně. Z oslovených pálenic je nejlevnější ta v Radkově, kde zákazníka litr padesátiprocentní pálenky stojí 130 korun.

Sezona palírnám začíná, jakmile uzrají třešně a meruňky. Ostatní ovoce přichází na řadu až později. „Dobře připravený a ošetřený kvas vydrží velmi dlouho. Ze švestek pálíme až v zimě," vysvětluje Vícha. Podle něj nejlepší pálenka vzniká ze švestek, výborná kořalka je i z hrušek nebo třešní. Každému ale samozřejmě chutná něco jiného. Takže i v palírnách platí rčení „proti gustu žádný dišputát".

Jak správně založit ovocný kvas?

Návod Jana Škorvana z palírny v Radkově

• Pro přípravu kvasu použijte pouze úplně vyzrálé ovoce, které není napadené plísní nebo hnilobou. Zbavte ho nečistot. Tvrdší ovoce jako jablka nebo hrušky podrťte nebo zmoštujte. Tím dosáhnete jemnějšího destilátu.

• Ovoce, mošt nebo drť dejte do čisté, nejlépe plastové nádoby. Ta by měla být nejméně stolitrová. Nikdy nepoužívejte železné nádoby. Nádobu naplňte asi z osmdesáti procent tak, aby v ní zbyl prostor na vzedmutí kvasu. Nádoba by měla být pevná se širokým hrdlem, aby mohli v pálenici její obsah bez problému vysát vývěvou.

• Do kvasu použijte čisté kultury ušlechtilých kmenů kvasinek. Tím zajistíte rychlý průběh hlavního kvašení a hlubší prokvašení. Navíc snížíte riziko vzniku bakterií a plísní.

• Kvasné nádoby skladujte v místnostech s teplotou v rozmezí mezi patnácti až dvaadvaceti stupni. Ihned po ukončení kvašení nechte kvas vypálit.

• Jednou za dva až tři dny zkontrolujte stav svrchní vrstvy kvasu takzvaného koláče. Neměl by být plesnivý ani nahnilý. Pokud se již začal potápět, s pálením neotálejte.

• Pokud používáte kvasnou zátku, konec kvašení poznáte tak, že přestanou unikat bublinky oxidu uhličitého. Ke kontrole stavu kvašení můžete využít také cukroměr nebo lihoměr.

Co na pálení ovoce říká zákon?

• Domácí pálení je přestupkem, za který může člověk dostat pokutu až tři tisíce korun.

• Prodávání produktů domácího pálení je trestné.

• Pálení v palírnách omezuje spotřební daň, která v současné době činí 143 korun na litr absolutního alkoholu. O odvedení spotřební daně se postará palírna. Ta ji zahrne do konečné ceny.

• Zákazník si může nechat vypálit maximálně třicet litrů stoprocentního destilátu na společnou domácnost. Takto vyrobený alkohol je zakázáno prodávat.

• Pálené ovoce musí být výhradně z vlastní zahrady.

• Opavští policisté momentálně žádnou nelegální činnost v oblasti pálení ovoce nezaznamenali.

Pavel Kubný, Lada Poštulková

Autor: Redakce

6.9.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SK Dynamo České Budějovice – Slezský FC Opava 2:1
1 26

II. LIGA: České Budějovice - Opava 2:1

BK Opava – BK Armex Děčín 87:71
1 26

KOOPERATIVA NBL: Opava - Děčín 87:71

Z nemocnice zbyly jen střípky

Kdysi vyhlášená nemocnice ve Vítkově už řadu let nefunguje. Alespoň ne tedy tak, jak byli lidé zvyklí. Nemocniční oddělení nahradily odborné ambulance či léčebna dlouhodobě nemocných (LDN).

ANO dosáhlo výsledku, na který u nás bývala zvyklá ČSSD

/SLEDOVALI JSME ON-LINE, FOTOGALERIE Z VOLEBNÍCH ŠTÁBŮ/ Spočteno, podtrženo, hotovo. Volby v Moravskoslezském kraji jasně vyhrálo hnutí ANO s hejtmanem Ivo Vondrákem v čele, drtivou porážku naopak utržila ČSSD, kterou v regionu vedl celostátní lídr Lubomír Zaorálek. K urnám přišlo 551 446 lidí, čímž účast dosáhla 55,86 procent.  

Hasiči sundávali ve Skřipově vyčerpaného dělníka z lešení

Tým zdravotnické záchranné služby spolu s jednotkou Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Bílovci zasahoval v sobotu 21. října dopoledne ve Skřipově.

AKTUALIZOVÁNO

VOLBY 2017 V KRAJI: Oranžovou v Moravskoslezském kraji vystřídala modrá

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Volební výsledky v Moravskoslezském kraji jsou sečteny, vítěze parlamentních voleb 2017 známe. Hnutí ANO sesadilo z pomyslného trůnu ČSSD.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení