V jednom čínském europarku Pavel Brída z Krnova ukazuje místní mládeži české velikonoční zvyky. Češi už od narození sledují, jak se zdobí vajíčka, pletou pomlázky, a učí se lidová říkadla typu Hody hody doprovody. Velikonoční tradice jsou pro nás naprostou samozřejmostí. Podnikatel Pavel Brída si uvědomil, jak exoticky naše lidové zvyky zapůsobí na cizince, kteří Velikonoce nikdy nepoznali.

O potenciálu Velikonoc a evropské kultury jako vývozního artiklu začal přemýšlet při dlouhodobém pobytu v Číně, kam ho zavedl motoristický byznys. „Čínské ekonomice se daří, takže přibývá lidí, kteří mohou cestovat a poznávat svět. Návštěva Evropy se stala snem mnoha Číňanů. Trochu mi to připomíná situaci u nás, když jsme za komunistů nesměli cestovat na Západ, a tak jsme si jen představovali, jak se krásně žije za železnou oponou. Každý, kdo se na Západ podíval, o svých zážitcích ještě dlouho vyprávěl," vysvětlil Pavel Brída vztah dnešních Číňanů k Evropě.

Mohou ji poznávat také při návštěvě jeho europarku, který hravou formou představuje různé státy EU. Pavel Brída se svými partnery vybudoval zábavní europark v oblasti Šanghaje ve městě Wuxi.

„Pro našince jsou čínská měřítka nepředstavitelná. Mnohamilionová města jsou tam běžná jako u nás vesnice. Měst o velikosti Prahy mají tolik, že je ani všechny nenajdete na mapě. Zatímco v technice nás Čína dohnala a dokáže vyrobit úplně všechno, naše evropská kultura, která je tolik fascinuje, se okopírovat nedá. Proto dokážou ocenit náš europark provozovaný Evropany. Má pro ně hodnotu originálu, který místní konkurence nikdy nemůže napodobit," vysvětlil Pavel Brída přednosti europarku postaveného v Číně.

Před rokem tam Pavel Brída poprvé učil čínské děti všechno, co souvisí s velikonočními svátky. Vysvětloval hochům, jak honit pištící holky pomlázkou, nebo ukazoval, jak se zdobí vajíčka. Zažil při tom s nejmladšími Číňany plno legrace, protože děti po celém světě jsou stejně hravé a bezprostřední.

Dosud Pavel Brída podnikal v oblasti motorismu. Kde se vzala jeho schopnost vymýšlet dětem poučnou zábavu? Brídova opavská firma Motoscoot je zaměřena na motorky a velorexy, které jsou vlastně trochu hračkami pro dospělé. „Vymýšlím pro malé Číňany takové hry, aby to bavilo každého včetně mě. Asi není náhoda, že v naší rodině máme tolik pedagogů," popsal svou zkušenost Pavel Brída, jehož matka celý život pracovala v mateřské škole, a stejnou profesi si zvolila také jeho sestra.

Jeho otec Břetislav byl u příležitosti Dne učitelů na krnovské radnici vyznamenán za svůj celoživotní přínos učitele autoškoly. „Mám dvě malé děti a svého času jsem také učil v autoškole, tak nějaké pedagogické vlohy snad mám. Investice do čínských dětí a mládeže je pro mě spojení příjemného s užitečným. Čína má obrovský potenciál. Investovat do vzdělávání nejmladší generace Číňanů a posilovat její kladný vztah k Evropě určitě má smysl," dodal Pavel Brída, podle kterého bychom si v mnoha směrech měli z Číny brát příklad.