Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zákazníci, připravte se, chléb i rohlíky jdou nahoru

OPAVSKO - Dražší základní suroviny, dražší energie. To nutí pekaře, aby zdražovali rohlíky, chléb a další pečivo. Následují tak cukráře, kteří kvůli drahému máslu, vejcím nebo také marmeládě zvyšují ceny zákusků a vánočního cukroví.

11.10.2007
SDÍLEJ:

Pekárny. Také ty budou zdražovat. Foto: DENÍK/Veronika Zahradníková

Například Tomáš Král, jednatel stejnojmenné opavské pekárny, která získala ocenění Czech Made za kvalitní český výrobek, uvedl: „Ano, zdražovat určitě budeme. V průměru půjdeme asi o deset procent výš. Zdražila mouka a ta je pro nás základní surovinou, takže nám nic jiného nezbývá.“ Prodavačka opavského Pekařství Zdeněk Onderka Kateřina Fišerová o chystaném zdražení ví také. „Zrovna včera jsme o tom mluvili. Nebudeme zdražovat všechno, ale vybrané výrobky zdražíme o padesát haléřů,“ řekla Kateřina Fišerová.

V kobeřickém Pekařství Gilar bude tradiční svatební pečivo, chléb, celozrnné pečivo, vánočky a další zboží rovněž dražší, ale nové ceny zatím nejsou ještě stanoveny. „Rozhodneme o nich až po té počáteční krizi, která teď panuje. Není to však jen o zvýšení cen mouky, konkurence je obrovská a dolů nás tlačí velké firmy. V současné době je to vyloženě boj o přežití,“ míní majitel pekařství Jan Gilar.

V regionu jsou však pekaři, kteří pečivo již zdražili. Jedná se například o hlučínské Pekařství M.A. „Nahoru jsme šli o patnáct procent. Například osmisetgramový valašský chleba stojí u nás dvacet korun,“ informuje zaměstnankyně pekařství Nikol Rycková. Pečivo zdražilo i opavské Pekařství SEZAM. „Procenta zdražení vám teď z hlavy neřeknu, ale třeba rohlík je dražší o korunu,“ upřesnila zaměstnankyně Andrea Bešarinová.

Pečivo budou s největší pravděpodobností dříve nebo později zdražovat všechna pekařství v regionu. Naší redakci to potvrdil jeden z manažerů, který si nepřál zveřejnění ani svého jména, ani názvu firmy, pro niž pracuje: „My už jsme zdražili u každého výrobku individuálně, ale u klasického konzumního chleba asi o patnáct až dvacet procent v první vlně.“ Podle jeho slov bude další zdražování záležet na tom, jak se zachovají mlynáři a zemědělci, kteří produkují obilí.

11.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ivo Vondrák.

ON-LINE rozhovor s Ivo Vondrákem, hejtmanem a krajským lídrem ANO 2011

Milan Čichoň

ON-LINE rozhovor s Milanem Čichoněm, kandidátem ČSSD na poslance PČR

Houbař ztratil v lese zbraň, policisté ji našli

Hůlka, košík, nůž, hadřík, případně mobilní telefon. To vše patří do běžné výbavy houbaře. Neplatí to však o jedenapadesátiletém muži z Ostravy, který si s sebou vzal i legálně drženou zbraň, s níž vyrazil na Opavsko.

Deblkanoisté Kašpar s Mrůzkem se chtějí probojovat do seniorské reprezentace

Talentovaní opavští deblkanoisté Albert Kašpar s Vojtěchem Mrůzkem mají za sebou velmi dobrou sezonu a pro tu příští mají jasný cíl.

Hubertova jízda opět lámala rekordy

Na začátku bylo rozhodnutí, že jízdu v bryčce přenechám kolegovi fotografovi. Nakonec se ale ve mně hnulo reportérské svědomí a díky laskavosti rodiny Binarovy ze Skřipova jsem se také mohl „nalodit“ a Selskou Hubertovu jízdu absolvovat v jejich voze.

Tento týden představíme prvňáčky ze ZŠ Šrámkova a ZŠ Kylešovice

Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka - pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení