Vypadají téměř jako poštovní schránky, jen mají bílou barvu, na sobě označení Městské policie Opava a pochopitelně jsou zamčené. To je podoba schránek důvěry, které se nacházejí na pěti místech ve slezské metropoli. Konkrétně u Víceúčelové haly v Městských sadech, u budovy Hlásky na Horním náměstí, u bočního vchodu do Slezské nemocnice v Olomoucké ulici, u domova důchodců v Rolnické ulici a ještě na točně trolejbusů v Bílovecké ulici v Kylešovicích. 

Práce na východní části severního obchvatu města v roce 2017.
Opava: práce na obchvatech běží podle plánu

A pokud by si přeci jen někdo nebyl jist, může se obrátit na webovou aplikaci na internetových stránkách města, kde je instalace jednotlivých schránek přesně zobrazena.

Nejdřív pátrání, pak ztráty a nálezy

První schránka v Opavě vyrostla už v roce 1999. A jaký vlastně mají smysl? To nám přibližuje mluvčí opavské městské policie Marek Dýčka. „Schránky jsou určeny občanům, kteří chtějí anonymně odevzdat věc patřící jiné osobě nebo předat různé podněty a poznatky. Pravidelně je vybírají strážníci, přibližně co čtrnáct dní v závislosti na umístění schránky,“ vysvětluje. Nejčastějším obsahem schránek jsou desítky peněženek, pouzder s doklady, občanské a řidičské průkazy, pasy nebo platební karty. 

Arkády v Opavě.
Bezdomovci vs. Opava. Město má v boji o arkády v sadech "letní plán"

„Výjimkou nejsou ani klíče nebo mobilní telefony. Neznámým poctivým nálezcům můžeme zaručit, že se odevzdané věci dostanou zpět do rukou majitelů nebo jiných oprávněných osob. Pokud se je však nepodaří vypátrat, putují do ztrát a nálezů opavského magistrátu,“ konstatuje Marek Dýčka.

Kromě výše zmíněného obsahu se prý tu a tam stane, že strážníci najdou i něco, co do schránky tak úplně nepatří. „Někdy si občan plete schránky s odpadkovým košem a vhodí zde papírek nebo krabičku od cigaret. Naštěstí ale jen výjimečně,“ říká mluvčí.

Některá města v minulých letech přistoupila k tomu, že schránky na svém území zrušila. Prý jde o přežitek. V Opavě se ale k ničemu takovém neschyluje. „O zrušení schránek důvěry neuvažujeme, myslíme si, že mají své opodstatnění,“ dodává Marek Dýčka.