Za okny to tak možná ještě nevypadá, ale začátek topné sezony se blíží. Před ní je ovšem potřeba nechat zkontrolovat plynový kotel, na zimu zkrátka musíte být připraveni.

Výrobci kotlů doporučují provádět každoročně jeho servisní prohlídku, která spočívá v seřízení a vyčistění. Významně se tak snižuje spotřeba a také je předpoklad k dlouhé životnosti zařízení. Máte už dohodnutou kontrolu? S hledáním vhodného termínu prohlídky má zkušenosti například Radim Pravda z Opavy.

Babí gastrofestival v OC Bredě & Weinstein, 13. zaří 2019 v Opavě.
Chuťové pohárky v pohotovosti. Podívejte se, Breda v pátek patřila gurmánům

„V létě jsme si koupili zrekonstruovaný byt, do kterého nám nainstalovali také vlastní plynový kotel. Při předávání bytu nám z firmy sdělili, že bychom si měli dohodnout schůzku se servisním technikem, aby nám vysvětlil vše potřebné ještě před koncem prázdnin, protože pak jim začíná sezona a mohlo by se stát, že bychom se nedočkali,“ řekl a dodal, že této informaci nepřikládal žádnou váhu.

„S plynovými kotly nemám žádné zkušenosti. Teď už začíná být v noci chladno a já jej neumím nastavit. Technik bohužel může nejdřív za měsíc,“ lituje, že se o záležitost nezajímal dříve.

Že pracovní vytížení začíná již na konci letních prázdnin, potvrdil také David Vitásek, jenž jako servisní technik pracuje. „S koncem prázdnin nám začíná sezona, ta topná se totiž nenápadně blíží,“ sdělil a dodal: „Aktuálně objednáváme až tak na druhou polovinu října. Denně zvládáme servisovat okolo patnácti kotlů.“

Pestalozziho pomník u školy.
Vítkov je plný historických památek

Majitelé plynových spotřebičů mají jedinou zákonnou povinnost, a to provést jednou za tři roky takzvanou provozní revizi, při které technik zjistí těsnost rozvodů plynu a připojených zařízení. To se ovšem týká pouze právnických osob a podnikatelů. Na domácí plynová zařízení se taková povinnost nevztahuje.

„Zákon však nařizuje užívat spotřebič bezpečně. Doporučujeme tedy provádět alespoň jednou za dva roky jeho kontrolu,“ uzavřel David Vitásek.