Jsou v top desítce

Opavsko se může pyšnit dvěma obcemi, které patří mezi největší v České republice a přitom nejsou městy.

Obě jsou z Prajzské. Jedná se o celkově čtvrté Ludgeřovice s 4862 obyvateli a sedmé Bolatice, kde žije 4443 lidí. Zajímavostí je, že prvních osm nejlidnatějších obcí je z Moravskoslezského kraje.

V čele jsou Petrovice u Karviné, které následuje Bystřice nacházející se na území Frýdecko-Místecka, na třetím místě pak je Dolní Lutyně z Karvinska.

Poradna sídlí objektu Dětské rehabilitace Hlučín.
Nová poradna vznikla v Hlučíně

Na začátku byly dva tisíce

První písemná zmínka o existenci Opavy pochází z roku 1195.

O více než sto let později dle historických pramenů žily ve městě zhruba dva tisíce obyvatel. Historikové vycházeli z počtu takzvaných právovárečných domů, kterých v té době bylo 335.

Až do poloviny 19. století se počty obyvatel v Opavě různí. Běžně se totiž mohly do celkového součtu zahrnovat i okolní obce nebo i vojenská posádka. V roce 1869 zde žilo 16 608 lidí.

Ilustrační fotoZdroj: archiv města Opavy

Patří mezi nejmenší

Na Opavsku leží celkem čtyři obce, jejichž počet obyvatel se pohybuje pod hranicí dvou stovek.

Vůbec nejméně jich je ve Starých Těchanovicích a Mladecku. V obou z nich žije shodně 151 lidí. Jen o šest více obyvatel mají Bratříkovice, které se nachází nedaleko Mladecka.

Méně než dvě stě občanů má i Lhotka u Litultovic, konkrétně 194. Mezi 200 až 300 obyvateli pak z Opavska disponují v Jezdkovicích, Kružberku, Třebomi a Svatoňovicích.

DSA. Ilustrační foto.
Mladého muže museli po nehodě vyprošťovat z auta