„Díky těmto investicím můžeme dále zkvalitňovat poskytovanou zdravotní péči pro naše pacienty, uvedl ředitel Slezské nemocnice Karel Siebert. Také primář oddělení Kamil Hudeczek považuje výměnu dosluhujícího přístroje za absolutní špičku za velmi přínosné. 

Arkády v Opavě.
Bezdomovci vs. Opava. Město má v boji o arkády v sadech "letní plán"

„Nový přístroj, který jsme získali, je to nejlepším, co je dnes možné na trhu sehnat. Jeho výhodou je rychlejší snímkování, nižší dávka záření a přitom fantastické rozlišení snímků, které dotváří špičkový software. Umožní nám denně zvládnout během pracovní doby vyšetření třiceti pacientů a dalších patnácti v rámci pohotovostní služby,“ pochlubil se primář Hudeczek novými možnostmi svého oddělení.

Získání tohoto nejmodernějšího přístroje rozhodně prospěje Slezské nemocnici, které koronavirus napáchal škody za padesát milionů korun. Běžná produkce jednotlivých oddělení jeho přičiněním klesla o čtyřicet milionů a přímé náklady, spojené s touto pandemií, představují dalších deset milionů korun. „Nová úhradová vyhláška k této těžké době přihlíží a eliminuje výpadek. V praxi to znamená, že při splnění naší osmdesátiprocentní roční produkce nám zdravotní pojišťovny celou propadovou částku dofinancují,“ vysvětluje ředitel nemocnice Karel Siebert.

Bývalá hvězda Opavy Jindřich Pardy
Jindřich Pardy: Stále věřím, že se liga v Opavě zachrání

Z devadesáti procent pocházela částka na získání přístroje z operačního programu IROP v rámci projektu Modernizace vybavení pro obory návazné péče ve Slezské nemocnici - II. Část a zbytek profinancoval kraj jako zřizovatel. „Slezská nemocnice slaví letos 120 let provozu a je největším zdravotnickým zařízením, které náš kraj zřizuje. Špičkové vybavení je ve zdravotnictví velmi důležité, ale nepostradatelný je erudovaný a laskavý personál. O tom nás opět přesvědčila pandemie koronaviru. Děkuji všem lékařům, sestrám, ošetřovatelům a sanitářům Slezské nemocnice za nasazení, s jakým se dlouhodobě starají o pacienty nejen z Opavska,“ konstatoval hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.