Ostrava Polský režisér Wojciech Smarzowski, jedna z největší současných filmařských osobností našich severních sousedů, natáčel v minulých dnech v koprodukci s českou společností Bio Illusion další celovečerní film na několika místech Moravskoslezského kraje. Jeho snímek vypráví příběh farářů, ze kterého katolická církev v Polsku radost mít určitě nebude.

Jak Deník zjistil, jeden z nich, Lisowski, má na starosti výstavbu nového chrámu, ale brzy se ukáže, jak ve vlastní prospěch „hospodaří“ s dotacemi. Druhý z kněží Trybus se zase krátce poté, co církev potvrdí své stanovisko proti potratům, dozvídá, že jeho mladá hospodyně Hanka s ním čeká dítě, třetí Kukula zase čelí nařčení ze zneužívání malých chlapců…

Scénář k filmu napsal spisovatel a scenárista Jacek Rzehak.

Rudá hvězda se o víkendu opět objevila na těžní věži jedné z šachet. Naštěstí však jen pro filmaře, kteří zde chystali film o nejtragičtějším poválečném důlním neštěstí v tuzemsku.
Dukla 1961: Branou dolu procházely hornické vdovy

S VLADIMÍREM JAVORSKÝM

Do hlavních rolí obsadil režisér přední polské herce Arkadiusze Jakubika, Janusze Gajose, Roberta Wieckiewicze a Jacka Braciaka. Z českých protagonistů ve snímku uvidíme ostravského rodáka Vladimíra Javorského.

Wojciech Smarzowski je charakterizován jako tvůrce s osobitou, místy až velmi drsnou poetikou, jeho díla se dotýkají vážných otázek nejenom historie, ale i současnosti a vyvolávají protichůdné reakce. Platí to o jeho filmech Volyň, Svatba, Zlý dům, Padlý anděl, Růžena a dalších.

„Nezlobte se, nic konkrétního vám k filmu nemohu momentálně říci, neboť při natáčení jsem tak hluboce ponořen do příběhu, který právě vytvářím. Musím se opravdu soustředit na každou scénu, takže klidně vám rozhovor poskytnu, až bude snímek natočen,“ sdělil nám režisér Vojciech Smarzowski při sobotním natáčení v Košeticích u Velkých Heraltic na Opavsku.

Polský štáb natáčel ještě v Ostravě, Orlové, Opavě, ale i na dalších místech. Nyní se přesouvá do Polska. Podle tvůrců by se měl film Tři objevit v polských kinech příští rok na podzim a není vyloučeno, že by ho mohli uvidět i naši diváci na nějakém festivalu či filmové přehlídce v České republice.

Ondřej Vetchý. Snímek z natáčení televizní třídilné minisérie Spravedlnost.
Ostrava „hraje" stále častěji ve filmech. Město láká domácí i zahraniční tvůrce