VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Potřebujete promastit žaludek? Pomůže zabijačka

Opavsko – Domácí je domácí. To je zřejmě důvod, proč se ještě tu a tam v obcích na Opavsku objeví nějaká zabijačka. Jedna taková se například uskuteční v neděli od 12.30 hodin v bolatickém skanzenu.

14.11.2009 1
SDÍLEJ:

Zabijačka. Ilustrační foto.Foto: Alžběta Jungrová

Kromě ochutnávky a nákupu zabijačkových dobrot se budou moci lidé zaposlouchat i do dechovky.

„Klasické zabijačky, kdy lidé chovali prasata nebo si je nechali přivézt a pak je doma zabíjeli i zpracovali, se už nedělají.

Maximálně si lidé koupí již zpracované půlky vepřů nebo jen určité druhy vepřového masa, ze kterých pak dělají tradiční zabijačkové pochoutky,“ vysvětluje starosta Bolatic Herbert Pavera s tím, že například při zmíněné akci nazvané Zabijačka na skanzenu organizátoři nakoupí maso, přísady a další potřeby a pak je s řezníkem zpracují.

„Borovští hasiči si pro sebe dělají klasickou zabijačku. To znamená, že přivezou živé prase a následuje klasická zabijačka, ale bez přítomnosti veřejnosti,“ podotkl.

Nouzi o zabijačky zatím nemají ani ve Větřkovicích. „Zabijačky se samozřejmě ještě u nás konají se vším všudy, co k nim patří, ale přece jen trošku méně, než bývalo zvykem,“ zmínil starosta Větřkovic Dušan Lederer.

Také v Dolním Benešově se zabijačka ještě občas vyskytuje. Podle tamního starosty Martina Štefka je to však v omezeném počtu.

A jak to mají se zabijačkami například v Sudicích? „To víte, že se u nás ještě dělají zabijačky. Není už jich tak moc, jako kdysi, ale pořád jsou. Kdysi, když se doma zabíjelo prase, to byl takový malý svátek, i když plný práce. Sjela se rodina, nachystala se slivovička, ale samozřejmě s tím bylo vždy plno práce.

Všechno nachystat, umýt, po samotné zabijačce vše zpracovat, zavařit, zamrazit a znovu všechno umýt, pro změnu od mastnoty,“ řekl starosta Sudic Petr Halfar. Podle jeho slov se dříve také hodně roznášela zabijačka po sousedech a známých. „Ale to mělo své praktické důvody. Nebylo ještě mrazáků a vše se muselo zavařit nebo vyudit, tak se malé množství vždy rozneslo po sousedech.

A když zabíjeli prase oni, tak zase donesli trochu zabijačky svým sousedům a známým. A měli jste dost často přes zimu čerstvou zabijačkovou polévku, jitrnice a jelita, s kterými jste si zpestřili jídelníček,“ míní.

Jak nakonec uvedl, dnes se také stává, že se parta známých složí, koupí si vykrmené prase a udělají si zabijačku jen tak pro sebe. „Snad aby si připomněli ty staré časy a pořádně si promastili žaludek,“ podotkl.

Zabijačky okomentoval také starosta Dolních Životic Jaroslav Vaněk. „Občas se nějaké prase převáží a jíst se musí pořád. A domácí je domácí,“ dodal.

Autor: Lucie Orbanová

14.11.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1

Kraj zkontroluje opravovanou silnici mezi Raduní a Komárovem

Na snímku daruje plazmu David Janovský z Opavy.

Plazmu ve Slezské nemocnici odebírají nové přístroje

Tento týden představíme prvňáčky ZŠ Edvarda Beneše a ZŠ a Praktické školy Opava

Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka - pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic.

Komentář šéfredaktora Deníku: Kdo zastaví ANO?

S jídlem roste chuť! Loni ovládli hejtmanství, letos dolní komoru Parlamentu ČR a v příštím roce může bez větších problémů hnutí ANO zaútočit i na třetí triumf v komunálních volbách. A to i v Moravskoslezském kraji, který býval dlouhou dobu baštou ČSSD.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Souhrn fotbalového víkendu

/VÝSLEDKY/ Přinášíme vám výsledkový servis víkendových fotbalových zápasů na Opavsku a Hlučínsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT