Kromě ochutnávky a nákupu zabijačkových dobrot se budou moci lidé zaposlouchat i do dechovky.

„Klasické zabijačky, kdy lidé chovali prasata nebo si je nechali přivézt a pak je doma zabíjeli i zpracovali, se už nedělají.

Maximálně si lidé koupí již zpracované půlky vepřů nebo jen určité druhy vepřového masa, ze kterých pak dělají tradiční zabijačkové pochoutky,“ vysvětluje starosta Bolatic Herbert Pavera s tím, že například při zmíněné akci nazvané Zabijačka na skanzenu organizátoři nakoupí maso, přísady a další potřeby a pak je s řezníkem zpracují.

„Borovští hasiči si pro sebe dělají klasickou zabijačku. To znamená, že přivezou živé prase a následuje klasická zabijačka, ale bez přítomnosti veřejnosti,“ podotkl.

Nouzi o zabijačky zatím nemají ani ve Větřkovicích. „Zabijačky se samozřejmě ještě u nás konají se vším všudy, co k nim patří, ale přece jen trošku méně, než bývalo zvykem,“ zmínil starosta Větřkovic Dušan Lederer.

Také v Dolním Benešově se zabijačka ještě občas vyskytuje. Podle tamního starosty Martina Štefka je to však v omezeném počtu.

A jak to mají se zabijačkami například v Sudicích? „To víte, že se u nás ještě dělají zabijačky. Není už jich tak moc, jako kdysi, ale pořád jsou. Kdysi, když se doma zabíjelo prase, to byl takový malý svátek, i když plný práce. Sjela se rodina, nachystala se slivovička, ale samozřejmě s tím bylo vždy plno práce.

Všechno nachystat, umýt, po samotné zabijačce vše zpracovat, zavařit, zamrazit a znovu všechno umýt, pro změnu od mastnoty,“ řekl starosta Sudic Petr Halfar. Podle jeho slov se dříve také hodně roznášela zabijačka po sousedech a známých. „Ale to mělo své praktické důvody. Nebylo ještě mrazáků a vše se muselo zavařit nebo vyudit, tak se malé množství vždy rozneslo po sousedech.

A když zabíjeli prase oni, tak zase donesli trochu zabijačky svým sousedům a známým. A měli jste dost často přes zimu čerstvou zabijačkovou polévku, jitrnice a jelita, s kterými jste si zpestřili jídelníček,“ míní.

Jak nakonec uvedl, dnes se také stává, že se parta známých složí, koupí si vykrmené prase a udělají si zabijačku jen tak pro sebe. „Snad aby si připomněli ty staré časy a pořádně si promastili žaludek,“ podotkl.

Zabijačky okomentoval také starosta Dolních Životic Jaroslav Vaněk. „Občas se nějaké prase převáží a jíst se musí pořád. A domácí je domácí,“ dodal.