Klidný spánek narušil obyvatelům Vítkova v neděli krátce po jedné hodině ranní požár. Kromě plamenů jej ale doprovázely také silné výbuchy.

V objektu, který byl ohněm zasažen, bylo totiž mimo jiné také uskladněno dvacet kilogramů pyrotechniky. Mezi obyvateli Vítkova se rozšířila zpráva, že stavba má údajně patřit lidem vietnamské národnosti. Ta se však záhy ukázala jako nepravdivá.

„Nebytový dům je od společnosti, která se zabývá různými historickými vystoupeními a mimo jiné pořádá také ohňostroje. I my jsme si je u nich několik let objednávali,“ uvedl starosta Vítkova Pavel Smolka. Objekt v ulici Klokočovská je ve vlastnictví místní Umělecké agentury LEV.

Šest hasičských jednotek zasahovalo v neděli 13. srpna po půlnoci u požáru ve Vítkově. Hořel zde dům, ve kterém bylo uskladněno dvacet kilogramů pyrotechniky.
Ve Vítkově hořel dům s pyrotechnikou, škoda je milion korun

„Proč požár vznikl, ještě nevíme, je to v šetření hasičů a policie. Jednalo se o totální poškození,“ sdělil nám k tématu ředitel agentury Karel Adamec. Jak naší redakci potvrdil tiskový mluvčí opavské policie René Černohorský, okolnosti vzniku požáru jsou nadále prověřovány vítkovskými policisty ve spolupráci s hasiči, avšak nejspíše jej zavinil vadný bojler.

„Na místě zasahovali kromě hasičů i policejní technici, specialisté z Frýdku Místku a mimo jiné byl nasazen také pes na vyhledávání akcelerantu hoření. Příčinou požáru byla s největší pravděpodobností závada na elektroinstalaci u bojleru, který se nacházel v dílně objektu,“ komentoval René Černohorský. O požáru bylo operační středisko hasičů informováno v neděli dvacet minut po jedné hodině ranní.

„Na místo bylo ihned vysláno šest jednotek, a sice profesionálové z Vítkova a z Opavy a dále dobrovolní hasiči z Vítkova, Melče, Budišova nad Budišovkou a z Březové. Po jejich příjezdu už byla zcela zasažena celá jedna stěna objektu, plameny na vnější části se hasičům podařilo dostat pod kontrolu téměř okamžitě,“ popisoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) Jakub Kozák.

Práci však hasičům komplikovala vybuchující pyrotechnika, kvůli které se nějakou dobu nemohli dostat dovnitř. „Požár byl lokalizován minutu před třetí hodinou ráno. Velitel zásahu si na místo vyžádal ještě automobilový žebřík, ze kterého pak hasiči rozebrali střešní konstrukce a kontrolovali, jestli se oheň ještě dále nešíří,“ pokračoval.

Kromě samotné budovy poškodily plameny i čtyři auta a jeden přívěs, které se nacházely v bezprostřední blízkosti požáru. „Škoda byla předběžně vyčíslena na jeden milion korun,“ doplnil Jakub Kozák s tím, že v době požáru se v domě nikdo nenacházel a vše se tak obešlo bez zranění.

Ilustrační fotografie.
Revitalizace parku uzavřela silnici u kulturního domu