Podle mnohých řidičů i chodců je letos ježků v Opavě skutečně mnoho. Podobný názor měl zřejmě také člověk, který se rozhodl vyřešit problém s ježky přecházejícími přes vozovku po svém.

Na Hradecké si tak řidiči i kolemjdoucí mohou už pár dní prohlížet zcela novou značku.

„Dobrá práce. Mohlo by to být všude, kde se vyskytují," uvedla na facebookovém profilu Deníku Monika Kleinová, která navíc potvrdila, že ježků je v těchto místech opravdu hodně.

AUTOR ZNAČKY JE ZATÍM NEZNÁMÝ

Obecně se toto dílo lidové tvořivosti setkalo s velmi kladným hodnocením mezi obyvateli města. Že by ježci potřebovali ve městě svou vlastní značku, si ovšem nemyslí Marie Vavrečková, vedoucí Odboru životního prostředí v Opavě: „Do města se čas od času dostanou různá zvířata, tak už to chodí, ale že by nyní nastala výjimečná situace, si nemyslím. Pokud bychom ovšem měli informace o tom, že by například přejetých ježků bylo výrazné množství, mohli bychom se tím dále zabývat."

Přestože cesta, kde je značka umístěna, spadá do kompetence Správy silnic Moravskoslezského kraje, radost z nového přírůstku nemají ani na opavském magistrátu.

„Že je na místě k vidění taková značka, jsme dosud netušili, ale rozhodně se na místo vypravíme. Doufám, že autora značky dopátráme, protože se rozhodně nejedná jen o neškodnou legraci. Značka může řidiče mást a rozptylovat. Klepnutí přes prsty by takový člověk určitě zasloužil. Navíc mu hrozí pokuta až sto tisíc korun," uvedl vedoucí Oddělení správy dopravy a pozemních komunikací Rudolf Klein, který navíc dodává, že pokud by v Opavě měla přibýt nová dopravní značka, muselo by to být jeho oddělení oznámeno.

TECHNICKÉ SLUŽBY SI VEDOU ZÁZNAMY

Nová značka tak zřejmě nebude mít dlouhý život a to i přesto, že ježci pod koly aut v Opavě umírají poměrně běžně.

„Jako správci místních komunikací a realizátor čištění města sbíráme z vozovek místních komunikací také uhynulá zvířata, která poté odevzdáváme do kafilerního boxu, jehož obsluha si vede stejně jako naše společnost evidenci o množství a druhu takto sebraných zvířat. Za rok 2016 doposud činí počet takto sebraných ježků jedenáct kusů," uvedl Martin Girášek, provozně-technický náměstek Technických služeb Opava s tím, že jedenáct mrtvých ježků našli zaměstnanci TSO v různých částech města, nikoliv pouze na Hradecké ulici.

Petr Večeřa