VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Týden slezské kuchyně nabízí gastronomickou tradici Opavského Slezska

/POZVÁNKA/ Tradiční pochutiny Opavského Slezska. To je ústřední téma druhého ročníku akce Týden slezské kuchyně, na jejíž realizaci se podílí i Ústav lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity.

12.4.2015 2
SDÍLEJ:

Králík byl na Opavsku běžně chovaným domácím zvířetem a tak nepřekvapí, že základem předkrmu se stala paštika z králíka, v tomto případě doplněná o tvarohové tyčky.Foto: Martin Kůs

Gastronomické podniky na Opavsku znovu od 10. do 19. dubna do své nabídky zařadí tradiční regionální jídla připravená podle tradičních receptů a pozvou na ně své hosty. Ti následně ohodnotí nejen svoji spokojenost, ale také zájem o podávání těchto pokrmů v celoroční nabídce.

„Do akce se letos zapojilo devatenáct podniků. Chápou ji jako projev sepjetí se zdejšími tradicemi, vyjadřují svůj patriotismus a touto cestou přispívají k rozvoji a zkvalitnění zdejšího cestovního ruchu. Opět svoji nabídku rozšířily o jídla připravovaná buď podle receptů, nebo ze surovin, které jsou s Opavským Slezskem spojeny.

Hosté je tak mohou nejen ochutnat, ale i ohodnotit a případně i získat některou ze zajímavých cen, samozřejmě také ve vztahu k regionální gastronomii," říká k Týdnu slezské kuchyně Alexandr Burda ze Slezské univerzity s tím, že seznam zapojených restaurací a další informace najdou zájemci na www.slezskakuchyne.cz.

Hlavním iniciátorem akce je Změna pro Opavu, Slezská univerzita ji zaštítí profesně a vedle Destinačního managementu Opavské Slezsko se patronem stalo Statutární město Opava. Také letos Týden slezské kuchyně přímo předchází otevření turistické sezony na Opavsku.

Podniky, které na výzvu slyšely, najdou hosté jak v Opavě, tak jinde. Vedle těch, které smysl akce pochopily už loni a přihlásily se znovu, doplnily seznam účastníků i další, především mimoopavské podniky. Nechybí ani loňský vítěz zákaznického hlasování, restaurace U Mlynáře v areálu Mlýn U vodníka Slámy v Háji ve Slezsku.

„Podle našeho průzkumu před prvním Týdnem slezské kuchyně v roce 2014 na otázku „Co je to slezská kuchyně?", dokázala odpovědět jen dvě procenta obyvatel regionu a říci některé konkrétní jídlo dokázalo asi šest procent dotazovaných.

Dnes si troufám říci, že toto procento významně narostlo, o čemž svědčí zvýšený zájem o tyto speciality v restauracích a konec konců i zájem o naše akce takto tematicky zaměřené a degustační večery v Gastrocentru Slezské univerzity," konstatuje Alexandr Burda.

Autor: Redakce

12.4.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zimní údržba je připravená

ZŠ Stěbořice

Představujeme prvňáky ZŠ Otice, ZŠ Slavkov a ZŠ Stěbořice

Kabelkový veletrh se blíží, probíhá internetová dražba VIP kravat a kabelek

/NOVÉ PŘÍHOZY, čtvrtek 9.15/ Chcete mít doma kabelku herečky Dany Morávkové, České Miss Earth 2015 Karolíny Mališové nebo kravatu fotbalisty Tomáše Rosického? Stačí vám jediné. Zapojit se do dražby, která probíhá na našich internetových stránkách.

Koupaliště dostanou novou podobu

S rekonstrukcí toho krnovského by se mělo začít v nejbližších dnech, ve Vítkově už běží zkušební provoz.

Jan Kudlička: Je skvělé, že tak prestižní akce bude doma

/ROZHOVOR/ Atletický Kontinentální pohár je jen pro vyvolené. A mezi nimi by byl rád i Jan Kudlička. Devětadvacetiletému českému tyčkaři navíc dělá ohromnou radost, že se příští rok v září obrovská sportovní událost uskuteční pro něj takřka doma, nedaleko od Opavy, svého rodiště.

OBRAZEM: Výstava betlémů v Domě umění

Asi nejzajímavější výstava betlémů je k vidění v opavském Domu umění, kde máte jedinečnou příležitost vidět unikáty ze sbírky Slezského zemského muzea. Dominantou výstavy (Nastal čas vánoční) je vyřezávaný dřevěný betlém s trojdílnou architekturou pocházející z první poloviny 19. století od Josefa Heinze.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT