V loňském roce bylo podáno celkem 48 žádostí o povolení umístění letní předzahrádky a všechny byly vyřízeny kladně.

„Velmi oceňuji, když majitelé restauračních zařízení zprovozní své zahrádky, mám raději čerstvý vzduch než klimatizaci, jídlo a pití si tak lépe vychutnám,“ uvedl Opavan Petr Frýdl s tím, že když má na výběr, vždy si sedá venku.

V minulosti byla jen jedna žádost o povolení předzahrádky zamítnuta.

„Bylo to z důvodu nevhodného umístění v lokalitě přímo u bytových domů, kde opakovaně docházelo k rušení nočního klidu, který jsou uživatelé posezení povinni respektovat,“ sdělila Ivana Langerová, vedoucí oddělení památkové péče města Opavy.

Konkrétní datum pro otevření předzahrádky není stanoveno, záleží vždy na žadateli, v jaké lhůtě o umístění požádá, termín si určuje sám.

Věra Špinarová při focení pro Deník ze dne 20. prosince 2016.
Před dvěma roky zemřela Věra Špinarová

„V případě zájmu provozovatelů restauračních zařízení je možnost povolit předzahrádku i v zimním období. V době konání trhů o Vánocích je ale umístění venkovního posezení v centru zpoplatněno částkou 100 korun za metr čtvereční za den, to samé platí v době trhů velikonočních. Jinak je cena pro celé území města jednotná a činí 1 korunu za metr čtvereční na den,“ pokračovala Langerová.

Venkovní předzahrádku plánuje opět také majitelka kavárny Rouse's café v ulici Mezi Trhy Radka Šoltysová.

„Posezení otevíráme zhruba v polovině dubna a zprovozněno jej máme až do konce září. Spadáme do památkové zóny, tak jsme museli splnit podmínky, které se týkají vzhledu,“ komentovala Šoltysová s tím, že nějaké výtky k podmínkám má, ale zahrádku chtějí, tak je respektují.

Kastelán Radomír Přibyla u nově objevené historické studny.
Nová prohlídková sezona zámků bere za kliku

Provozovatelé musí dbát právě také na vzhled posezení.

„Rada města stanovila pravidla k vydání souhlasu s umístěním předzahrádky v městské památkové zóně, kdy se přímo k mobiliáři a vzhledu vyjadřuje odbor hlavního architekta a územního plánu,“ informoval náměstek primátora Michal Jedlička.

Nepřípustné jsou pak velké reklamy, vícebarevné grafické potisky. Mobiliář by měl být převážně z přírodních materiálů, případně jejich kvalitních imitací a tak dále. O povolení žádají majitelé každý rok znovu. Musí přiložit i nákres, jak bude daná předzahrádka vypadat.

Vizualizace nové budovy šaten.
Sportovci v Hlučíně získají nové zázemí
Mateřská škola Opava, Šrámkova - 2. třída.
Předškoláci se představují: MŠ Opava - Šrámkova