Názory na kvóty, řečtí filozofové i výtky k nesplněným slibům prezidenta. O tom diskutovali občané Hlučína na Mírovém náměstí. „Přicházím k vám, abych si udržel v paměti dvě slova: stolístek klasnatý,“ uvedl své vystoupení prezident Miloš Zeman v narážce na to, že Hlučín v současné době vodním kombajnem žne tuto rostlinu na Hlučínském jezeře.

Diskuse s občany se týkala opět nezaměstnanosti. Podle slov prezidenta se nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji pohybuje okolo tří procent.

„Oddechněme si, že tuto dobu máme podobně jako v Ústeckém kraji za sebou,“ poznamenal Miloš Zeman a narážel na dobu, kdy objížděl s autobusem Zemák Českou republiku a nězaměstnanost byla podstatně vyšší.

Většina dotazů mohla prezidentovi spíše lichotit, protože občané jej přirovnávali k Masarykovi anebo také k Sokratovi.

Ve Větřkovicích přivítal prezidenta Miloše Zemana zaplněný sál zdejšího kulturního domu.
Prezident se ve Větřkovicích setkal s vřelým přijetím

S nadšeným potleskem shromážděný dav vítal například prezidentův výrok, že než přijímat muslimské imigranty, to raději pokuty od Evropské unie. „Neměli bychom pouštět muslimy do našich vrat,“ poznamenal Miloš Zeman.

Radost prezident ale určitě neměl z kritické připomínky jiného občana, že nesplnil své sliby ohledně omluvy za nedohledaný článek Ferdinanda Peroutky nebo propuštění kancléře Mlynáře kvůli neúspěšné prověrce. Dotaz nebyl pochuti ani některým přítomným občanům, nadšeně jej přivítaly jen tři studentky, které však shromáždění ještě před koncem opustily.

Závěr vystoupení Miloše Zemana patřil dekorování hlučínského praporu prezidentskou stuhou. Starosta Hlučína předal prezidentovi znak města Hlučína vyrobený ze tří druhů kvalitní čokolády.

„Považujeme se za královské město, proto královská čokoláda,“ vysvětlil hlučínský starosta Pavel Paschek s odkazem na jméno firmy, která čokoládový znak pro prezidenta vyrobila.

Diskusi s prezidentem sledovalo několik stovek občanů, převážně dříve narozených. Přesto se mezi nimi našli i mladší ročníky. „Na to, že jsem mladší a moc nesleduji politiku, tak musím říct, že jsem se o Miloši Zemanovi dozvěděla, že je inteligentní člověk. Nečekala jsem tak živé a bezprostřední odpovědi,“ prozradila Denisa Krömerová z Hlučína. Vystoupení prezidenta Miloše Zemana se líbilo i Miroslavě Stočesové z Hlučína.

„Odpovědi se mi zdály přiměřené a inteligentní. Některé otázky mi připadly nevhodné, ale to je každého názor,“ uvedla. S vystoupením na Mírovém náměstí byli spokojení i manželé Olga a Jindřich Večerkovi z Hlučína. „Bylo to perfektní. Budeme držet palce, aby byl znovu prezidentem a budeme ho zase volit. Je to lidský člověk. Je to nejlepší prezident, jakého jsmě měli. Dá se doslova srovnat s Masarykem. Má naše srdíčka,“ svěřili se.

Na snímku prezident Miloš Zeman, vpravo písničkář Jaromír Nohavica.
Vyznamenám Jaromíra Nohavicu, oznámil prezident Zeman v Těšíně

Třídenní putování po Moravskoslezském kraji prezident dnes odpoledne zakončil tiskovou konferenci v Pensionu Svatý Florián nedaleko hlučínského náměstí. Zde Miloš Zeman vyslovil svou spokojenost s návštěvou, hovořil také o možném vstupu čínského investora do kraje, kotlíkových dotacích a také třeba o stavbě přehrady v Nových Heřminovech, která by sice znamenala zásadní protipovodňové opatření na řece Opavě, avšak místní by připravila o jejich původní příbytky.

„O přehradě jsme se bavili. Slyšel jsem názor, že je to velmi malá obec, všechny domy jsou vykoupeny a všichni s tím souhlasí. Nebudu tedy fanatický ekolog, který by přehradě bránil,“ přiblížil poznatky z debaty se zástupci Povodí Odry. 

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Ostravy ve středu 6. září 2017.
Prezident Zeman v Ostravě: Shodit na váze je strašně jednoduché – hodně kuřte!