Ředitelství silnic a dálnic ŘSD proto před několika dny představilo web „Pohyby vozidel zimní silniční údržby“, takže už během víkendové chumelenice si každý řidič mohl zkontrolovat kolik sypačů a pluhů je v akci například na Bruntálsku, Opavsku či třeba Frýdecko-Místecku.

Priority a novinky

Díky mapě zájemce zjistí, kolik techniky mají silničáři v terénu a jaké mají priority. Při plánování jízdy každého samozřejmě nejvíc zajímá, jak je to dlouho, co konkrétní trasu silničáři naposledy ošetřili štěrkem, prohrnuli nebo posolili. Dálnice a silnice I. třídy jsou při zajišťování sjízdnosti samozřejmě důležitější než okresky na periferii.

V Rybářství Tylov se objevila infekce virové hemoragické septikémie (VHS). Leden 2023.
VIDEO: Na bruntálské farmě začalo hromadné utrácení ryb. Může za to nákaza

Novinka v podobě mapové aplikace ukazuje sjízdnost silnic a přesvědčí řidiče, že technika zimní údržby rozhodně nezahálí. „Zobrazuje aktuální polohu vozidel zimní údržby a poskytuje informace o čase posledního provedeného ošetření u jednotlivých dálnic a silnic I. třídy,“ uvedla Tereza Primová z oddělení komunikace ŘSD.

Na mapě České republiky jsou trasy vykreslovány v různých barvách. Barva ukazuje, kdy zde naposledy proběhlo ošetření vozovky. Kliknutím na ikonu vozidla se zobrazí typ vozidla i typ údržby, jakou právě zajišťuje. Pokud silnice není nijak barevně označena, znamená to, že nebyla v posledních šesti hodinách nijak ošetřena.

Třicet minut

„Doba od zjištění vzniku závady ve sjízdnosti do doby výjezdu prvních mechanismů ke zmírnění této závady nesmí být v zimním období delší než třicet minut,“ informovala Tereza Primová.

Kromě pořadí důležitosti jsou současně stanoveny také lhůty, kdy musí technika silničářů zapracovat na sjízdnosti vozovek. Například se jedná o zákrok nejpozději do hodin v případě dálnic, a do 3 hodin u silnic I. třídy.

Porodní vana si získává stále větší oblibu rodiček.
Opavská porodnice, spousty novinek a změn, které vedly k úspěchu

Kdo si aplikaci ještě nevyzkoušel, určitě během ledna ještě bude mít příležitost. Koncem týdne meteorologové očekávají tlakovou níži, která k nám vyšle studený a vlhký vzduch od severozápadu. Sněhové přeháňky se mohou objevit na většině území České republiky. Na horách by se mohlo jednat o sněžení trvalejší. Od čtvrtka bychom se na horách mohli dočkat vydatného zasněžení.

Aktuální situaci ošetřovaných úseků můžete sledovat ZDE.