Po celé republice začal stánkový prodej kaprů a výjimkou není ani Opava. Jedním z tradičních míst, kde mohou Opavané ryby zakoupit, je stan u Centra Elim v Kateřinkách.

„Jsme tady na tomto místě už dvanáctý rok a lidé už se naučili za námi chodit. Je to tady moc příjemné místo, lidé z místních panelových domů to za námi mají kousek," řekla Alžběta Kubíčková, která kapry z Rybářství Hodonín prodává společně se svým mužem.

S prodejem začali už v neděli odpoledne, ale dřívější prodej se jim neosvědčil. „Jednou jsme začali deset dní před svátky a lidé stejně začali chodit až okolo toho 21. a 22. prosince, už jsou tak zvyklí," vysvětluje Alžběta Kubíčková, která bude prodávat až do středy.

Zloději nikdy nespí

Výjimkou však nejsou ani lidé, kteří svou rybu kupují až na Štědrý den, kdy už by se navíc podle tradice zabíjet kapra nemělo. Většina lidí je však zodpovědných a nakupování řeší s předstihem, a tak stánkaři očekávají největší nápor lidí právě dnes.

„Jsme tady od rána do večera, navíc manžel tady v noci i hlídá. Nejen teda kapříky, jestli jsou v pořádku, ale bohužel také před zloději. A nekradou se jen ryby samotné, ale v minulém roce tady manželovi ukradli i vrtačku," prozradila Alžběta Kubíčková.

Prodejci však ve speciálních kádích nehlídají pouze kapry, ale stále častěji také amury, candáty nebo štiky. „Je to o aktuálních trendech, někde jsou hitem štiky a někde se skoro jiné ryby než kaprovité neprodávají. Například na jižní Moravě je to jiné než u nás ve Slezsku," dodal k povídání o rybách na vánočním trhu jeden ze zaměstnanců Rybářství Hodonín.

Zájemci o kapry a amury přicházejí k centru Elim už od ranních hodin. Největší nápor je tradičně dva dny před Štědrým dnem.

Hlavu na polévku a vykuchat prosím

Ačkoliv se běžná váha kaprů, které v Centru Elim prodají, pohybuje okolo tří kilo, najdou se i poněkud vybíravější zákazníci. „Jednou jsme tady prodali i sedmikilového kapra, pán nám tehdy udělal zřejmě rekord," zasmála se prodejkyně kaprů.

„Já bych zase naopak chtěla nějakého menšího, vnučka se bude totiž letos poprvé ve vaně seznamovat s kaprem," dodala Jana Sivčáková, která si pro rybu přišla pro jistotu už v devět hodin ráno.

Nakupující mají možnost požádat nejen o zabití kapra, ale také o jeho vykuchání. Na odbyt jde také mlíčí a rybí hlavy, které stojí doslova jen pár korun. Přestože stahování z kůže všude neprovádějí, jednou z odposlechnutých rad je stahovat od hlavy a pomoci si naříznutím nahoře i dole.

„Já si kapra stahuju doma sám. Koukal jsem, že se různě po Opavě prodávají i amuři, ale já si myslím, že k Vánocům patří neodmyslitelně kapr, a já tuhle tradici dodržuju. Chodím sem k Elimu nakupovat každý rok, jsem rád, že prodejcům přeje počasí a nemrznou tady. I když já osobně bych si zasněžené svátky přál, ale počasí holt neporučíme," dodal na závěr Karel Gebauer z Opavy.

Petr Večeřa