Vyskytlo se letos dost případů?

Málo jich není. Jen v opavském okrese evidujeme k 2. srpnu již 325 onemocnění campylobacterem, 153 salmonelóz, 57 jiných bakteriálních a 62 virových onemocnění. Bacilární úplavice naštěstí v posledních letech není častá, zaznamenali jsme pouze dva případy. Tyto údaje o onemocněních jsou potvrzeny laboratorním nálezem, ale ve skutečnosti je výskyt průjmových infekčních onemocnění několikanásobně vyšší.

Jak k nákazám nejčastěji dochází?

Nejčastější příčinou náhlých průjmových potíží jsou infekce trávicího traktu a původcem bývají různé viry nebo bakterie, v některých případech i paraziti. Bránou jejich vstupu do lidského organismu jsou ústa a člověk se nakazí kontaminovanými potravinami nebo nápoji. Pokud jde o hromadný výskyt z jednoho zdroje, hovoříme o epidemii.

Můžete přiblížit hlavní příznaky?

Vznikají náhle a projevují se zejména průjmy od lehčích až po úporné několikadenní. Provází je nevolnost, bolesti břicha až do křečí, celková slabost a někdy též zvracení a zvýšená teplota až horečka. Nejhorší průběh bývá u malých dětí a starých lidí, u kterých může během průjmů, zvracení a horečky dojít k velké a rychlé ztrátě vody i minerálů až k odvodnění organismu. Takový stav pak může vést k vážnému poškození zdraví a výjimečně i ke smrti.

Co v takových případech dělat?

Neustále doplňovat tekutiny a ionty pitím vody, čaje, minerálek a dalších nápojů. Při omezeném příjmu tekutin je vždy nutné vyhledat lékařskou pomoc. Lehčí formy pominou brzy a někdy pomáhají preparáty typu „živočišného uhlí“ nebo střevní desinfekce Endiaron. Při těžkém průběhu je už nutná cílená antibiotická léčba. Někdy je nutná hospitalice a infúzní léčba. Vyplatí se dezinfikovat WC a předměty kontaminované stolicí. Plínky od průjmujících dětí mají být v igelitovém sáčku dávány do odpadu. Důkladná osobní hygiena při ošetřování pacienta je samozřejmostí.

Proč se průjmy soustřeďují hlavně na léto?

To proto, že letní období bývá provázeno vyššími teplotami, které vytvářejí lepší podmínky k pomnožení průjmových mikroorganismů. Ty se rychleji množí ve špatně skladovaných a upravovaných potravinách. Nejčastějším původcem bakteriálních průjmů je v posledních letech bakterie kampylobakter, která se nachází v syrovém a nedostatečně tepelně opracovaném kuřecím mase.

Dalším častým a známějším původcem je salmonella, která bývá v syrových vejcích, v syrovém mase a jeho produktech a někdy může být zanesena do zákusků, dortů, majonézových salátů a dalších potravin. Zásady prevence jsou už dost známé a jde hlavně o to, aby byly pečlivě dodržované. V létě je doporučeno vyhýbat se rizikovým a nesprávně skladovaným potravinám. Maso, vejce, ryby vždy důkladně tepelně zpracujeme a dáváme pozor při manipulaci s těmito výrobky za syrova, což je aktuální zrovna teď v sezoně „opékání a grilování“. Při cestě do exotických zemí si navíc dáváme pozor na to, co pijeme. Jistější je pití vody a jiných nápojů balených v originál lahvi.