Díky semaforům se řidiči v Petrově Dole u Krnova naučili sundat nohu z plynu. V sousedním Červeném Dvoře podobné zpomalovací prvky chybí, takže řidiči snadno získají pocit, že tato výpadovka je předurčena pro rychlou jízdu.

Obyvatelé Červeného Dvora se bojí přejít vozovku na druhou stranu a dlouho váhají, když potřebují rozjet autem přímo do komunikace první třídy.

Zubní ambulance, ilustrační foto.
Jak sehnat zubaře? Starosta Krnova to šel řešit s ředitelem nemocnice

Radar bude v Červeném Dvoře měřit rychlost a počítat auta až do 3. února. Jde o reakci na petici místních občanů, kteří požadují zvýšení dopravní bezpečnosti v úseku podél obytné části.

Žádají přechod se semaforem

„Měření bude probíhat nepřetržitě celý týden a přinese počet průjezdů vozidel rozčleněných do jednotlivých kategorií, a to v obou směrech. Ve výsledku měření bude také uvedena okamžitá rychlost vozidel. Naměřené hodnoty nám pomohou při jednání s vlastníkem komunikace při řešení svízelné dopravní situace v této lokalitě,“ uvedl vedoucí organizačního odboru Igor Kozelek.

Díky mlze, vichřici, sněžení a zimě byl sobotní výlet na Praděd obohacený dobrodružnými zážitky. 29.1. 2022
VIDEO: Mrazivý víkend na Pradědu: mlha, vichřice i bavící se lyžaři na Ovčárně

V petici obyvatelé Červeného Dvora žádají o zvýšení bezpečnosti chodců a také motoristů při výjezdu na komunikaci I. třídy. Mezi jimi navrhovaná opatření patří umístění přechodu pro chodce, který umožní chodcům se bezpečně dostat z oblasti zastavěné obytnými a rodinnými domy do průmyslové zóny a na autobusovou zastávku. Přechod by měl být podle petentů vybaven poptávkovým semaforem.

Dále požadují přesun dopravního značení a úpravu zeleně, které překáží ve výhledu. „Většina řidičů v tomto úseku nedodržuje předepsanou rychlost a často se při vyjíždění ocitáme v riskantních situacích. Také se nám jeví jako rizikové předjíždění v tomto úseku a žádáme o zákaz předjíždění,“ je rovněž uvedeno v textu petice.

Tvrdá data pro studii a jednání

Na základě dat, která měření poskytne, bude vytvořena dopravně bezpečnostní studie, v níž odborníci navrhnou vhodná opatření vedoucí ke snížení bezpečnostních rizik. Studie, jejíž zpracování zadá město Krnov, poslouží jako výchozí podklad města pro jednání s vlastníkem komunikace, tedy Ředitelstvím silnic a dálnic ČR, a krajskou dopravní policií.

V areálu horského resortu Kopřivná probíhá výstavba jedinečných ledových a sněhových soch, 21. ledna 2022 v Malé Morávce.
Nová atrakce v Jeseníkách: V Kopřivné je k vidění ledová ZOO. Líbí se vám?

Petici podepsalo 32 obyvatel. Celkem v lokalitě Červeného Dvora bydlí 62 osob, včetně dětí. Autobusovou zastávku Krnov, Červený dvůr využívá v průměru 41 osob denně. Řada občanů Krnova chodí do zaměstnání v průmyslové zóně pěšky nebo dojíždí na kolech.