Ředitelé přicházejí a zase odcházejí, podstatné bývají jen okolnosti. Své o tom teď ví ředitel Církevní konzervatoře Petr Rajnoha, který byl odvolán prakticky ze dne na den. Podle současného zřizovatele, kterým je katolický Německý řád, jde údajně o blíže nespecifikovanou ztrátu důvěry.

„Tento krok se dal očekávat, protože jsem se bráněním pedagogů postavil zřizovateli. Důvodem byly nové a velmi sporné změny. Snažil jsem se získat čas k jejich vyjasnění, ale už jsem ho nedostal. Odvolán jsem byl bez jakékoliv komunikace,“ tvrdí Petr Rajnoha, který konzervatoř vedl od září 2014.

Ve svém veřejném vyjádření přibližuje podstatu komplexu vnitřních řídicích dokumentů školy a nový mzdový předpis.

„Můj odpor proti nám vnucované koncepci je dán též obavou, že případná nezákonnost, o které referují už dva nezávislé právní posudky, může školu poškodit nejen ztrátou dotací, ale především v očích veřejnosti. Opavská kauza může poškodit i ostatní církevní školy,“ uvádí Petr Rajnoha.

Ilustrační foto.
Na koupi bytu obyvatel našeho kraje musí vydělávat pět a půl roku

Připomíná, že za změny, jejichž zavedení žádá zahraniční zřizovatel, by v případě podepsání nesl nejen plnou právní, ale i morální odpovědnost. Do výběru a jmenování nového ředitele zastává uvolněný post Ivan Luger.

„Důvod nebyl oficiálně uvedený a zřizovatel není ani povinen ho uvádět. Pana Rajnohu odvolala rada Církevní konzervatoře 4. června a mne současně jmenovala k 5. červnu ředitelem až do výběru a jmenování nového ředitele,“ konstatuje stávající „přechodný“ ředitel.

Se situací je obeznámený i přední český varhaník, klavírista, cembalista, pedagog a hudební popularizátor Jaroslav Tůma.

„Pokud Petr Rajnoha pracoval jako ředitel na tom, aby škola byla kvalitní a měla dobré jméno, dělal to dobře. Jestliže se bránil změnám ve financování tak, jak byly představeny, možná školu zachránil před zrušením i přesto, že tím docílil svého odvolání,“ míní Jaroslav Tůma.

Na světě je nová vizualice Slezanky
Na světě je nová vizualice Slezanky
Koupaliště v Opavě.
Na „koupák“ lákají kromě Opavy i Vítkov, Hradec a Bolatice