V kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas to je Kabanos extra od firmy Jaroslava Klemensová - Masoma z Dolního Benešova. Třídu Ostatní mléčné výrobky poté ovládl Ovocný hlavnický jogurt z produkce Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice. Trojici úspěšných pak uzavírá kategorie Ostatní a její vítěz Pastovaný med z rodinné Včelařské farmy Košec z Neplachovic.

Tato farma se navíc může pochlubit stejným ocenění již v loňském roce, kdy značku obdržel její Včelí med květový-lipový. „To ocenění potěší, ale je i přínosem. Je to značka kvality a lidi na to dneska hodně slyší. Prodeji to docela pomůže," uvedl pro ČTK sám majitel firmy Pavel Košec.

Soutěž Regionální potravina každoročně vyhlašuje Ministerstvo zemědělství ČR a jejím cílem je zejména podpora malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Vítězové mají následně právo po čtyři roky uvádět logo Regionální potravina na obalech daného výrobku.

Letos se o značku ucházelo sedmasedmdesát produktů od sedmadvaceti výrobců a největší zastoupení měly mít kategorie Masné výrobky tepelně opracované a Pekařské výrobky. V osmičlenné hodnotící komisi zasedli zástupci ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

V Moravskoslezském kraji budou výrobky slavnostně oceněny 29. září na festivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko v Bruntále.