Po ní přijdou na řadu další změny a novinky, které mají lidem návštěvu jezera ještě více zpříjemnit. Velký důraz je kladen i na přírodní podmínky. Hlučíňané už před více než rokem vyplňovali dotazník, jak by si přáli štěrkovnu proměnit. Nyní přichází na řadu další krok, a to veřejná debata. Odehraje se v obřadní síni městského úřadu.

Podklady pro ideovou studii, která bude předmětem tohoto společného setkání, vzešly částečně ze zmíněných dotazníků. Občané se vyjádřili pro to, aby v části jezera zůstaly služby a část byla čistě přírodního charakteru bez údržby.

Hlučínské jezero z dronu. Květen 2022, Hlučín.
Hlučínské jezero letos: práce se nestihnou, ale rekreantům se štěrkovna otevře

„Lokalita má sloužit pro sportovní, rekreační, kulturní, stravovací, ubytovací a vzdělávací účely včetně přírodního parku. Služby má zajišťovat veřejný i soukromý sektor. Provoz služeb bude celoroční. Mělo by se zohlednit nejčastější využití jezera ke kulturním akcím, koupáním, procházkám a rybaření. Zlepšit a zajistit se má hygienické zázemí a stánky s občerstvením, zajistit se mají i půjčovny loděk, kol, včetně úschovny kol a zlepšit by se měla stávající zeleň,“ jmenuje hlučínská mluvčí Kristina Skulinová některé z požadavků, které občané do dotazníku nejčastěji vyplňovali. Objevovaly se rovněž požadavky na postavení krytého bazénu nebo aquaparku.

V souladu s vodou a přírodou

Studie je ještě před samotným veřejným projednáváním k nahlédnutí na webu města Hlučín a je spojena s přírodou a vodou. V budoucnu by mohly být součástí jezera třeba mola, pozorovatelny na vodě, ptačí ostrovy, lanová centra nad vodou, restaurace nad vodou nebo vodní skákací hrady. Nemají chybět místa k odpočinku v krajině, veřejná ohniště nebo soustavy tůní.

„Tato ideová studie bude sloužit jako výchozí podklad pro další architektonické studie a další projektové fáze. Bude obsahovat návrh opatření a podmínek, které je třeba splnit pro další rozvoj území a návrh členění na menší ucelené lokality vhodné k samostatnému zpracování. Studie bude obsahovat i ideální návrh časové etapizace. Realizace bude záležet zejména na provedení druhé etapy sanace a rekultivace a na finančních možnostech města,“ řekla Deníku Kristina Skulinová.

Revitalizace opavského „sádráku“. 13. října 2022, Opava.
Stavební práce na Stříbrném jezeře běží dál, podívejte se. Kdy jim bude konec?

Projednávání studie se uskuteční ve středu 23. listopadu od 16 hodin v obřadní síni v Hlučíně. Studii přijede představit architektonický ateliér City Upgrade, zájemci z řad veřejnosti se budou moci k navrženým řešením vyjadřovat a mohou klást i dotazy.

Dokončení se protahuje

Kdy dojde na provedení druhé etapy revitalizace, není zatím jasné. Zřejmé už teď ale je, že se opět protáhne dokončení první části. „Nově došlo k posunu termínu ukončení realizace stavby na 30. června 2023,“ potvrdila Kristina Skulinová. Práce na štěrkovně zdaleka nekončí a představují běh na velmi dlouhou trať.