Jedním z nich je i třiadvacetiletý Dan Sedláček, původem z Vlaštoviček. Toho záležitosti kolem přípravy kávy zajímají natolik, že s ní spojil svůj profesní život a začal pracovat jako barista v podniku Čerstvý boby.

Kolik denně vypijete káv?

Určitě záleží na tom, jestli pracuji. V práci určitě více než deset, protože kávu musím v průběhu směny ochutnávat, abych věděl, co zákazníkům podávám. O víkendu se stane, že kávu nevypiji ani jednu.

Jakou máte nejraději?

Nejraději mám filtrovanou a espreso.

Co vás přivedlo k tomu, stát se baristou?

Asi zvědavost. Dělal jsem si doma takové nějaké kafe a chtěl jsem si rozšířit obzory, tak jsem si našel kavárnu a začal pracovat. A začalo mě to bavit.

.Jak byste zareagoval, kdybych si 
u vás v kavárně chtěl dát turka?

Tohle se sem tam stane. Reaguji tak, že zákazníkovi vysvětlím, proč turka nemáme, a společně se s ním snažím najít kávu z naší nabídky, která by mu měla nejvíce vyhovovat. Snažím se být takový, aby se u nás lidi necítili nepříjemně.

Většinou se lidé v kávovém světě ještě příliš neorientují, neznají názvosloví a nejsou zvyklí pít kvalitní kávu. V mém zájmu je pomalinku vzdělávat, takže žádná agrese.

Pokud se podíváme na Čechy a pití kávy obecně, často jsou zvyklí právě na turka nebo rozpustnou kávu. Mění se trend v tomto ohledu?

Z mého pohledu ano. Vidím to na zákaznících, kteří k nám přišli a nic o výběrové kávě nevěděli. Zjistili, že káva není jen hořká a že i to malinkaté espreso je vlastně fajn.

Tihle lidi se o kávu začínají zajímat a je to fajn pocit, když si k nám lidi přijdou koupit výbavu na filtrovanou kávu, protože ten turek jim už prostě nechutná.

A co ta klasická česká rozpustná?

Rozpustná káva je špatně, vyrábí se z nejméně kvalitní kávy a je už vlastně jednou uvařená a vysušená na granule. A hlavně nemá žádnou chuť.

Jak se dají stručně charakterizovat vlastnosti kvalitní kávy? A dá se udělat doma?

Kvalitní káva se pozná tak, že není jen hořká. Káva je totiž ovoce, a když se nepřepraží, může samotná chutnat po ovoci, oříšcích, čokoládě. Kvalitní káva je něco jako kvalitní víno. Nejlepší způsob na doma je filtrovaná káva, výbava není drahá a připravíte si výbornou kávu.

Když lidé přijdou do kavárny, zajímají se, jakou kávu pijí a odkud je?

U nás ano. Když si chtějí dát filtrovanou kávu, mají většinou na výběr z pěti káv, které jsou 
z různých zemí, regionů a odlišného zpracování kávy. Od tohoto všeho se odvíjí chuť kávy. Rádi zkoušejí různé kávy a chtějí vědět více informací právě o tom, co pijí.

O espresu se u nás se zákazníkem taky často bavíme. Lidé jsou zvyklí na italské espreso, které je hořké a složené z robusty a arabiky. My připravujeme jen arabiku, která je světleji pražená než italská káva. Chutná jinak, je jemně kyselá a sladká, a na to často zákazníci nejsou zvyklí.