Příroda a zdravý životní styl jsou jí vlastní, je vegetariánka i občasná veganka. Jednou za čas drží půst a dva dny pije jen vodu. „Jídlo k životu nepotřebuju," je přesvědčena pětadvacetiletá Zuzana Ježková z Vávrovic.

Vyrábíte si vlastní přírodní kosmetiku. Co vás k tomu přimělo?

Jedním z důvodů byly rozhodně finance. Kosmetika, kterou člověk může koupit v supermarketu, je velmi drahá. Záleží mi na dobré kvalitě výrobků, kupovala jsem zásadně kosmetiku s co nejméně přidanými chemickými látkami. To se odráželo na vysoké ceně, proto jsem začala hledat jinou alternativu.

Na internetu jsem se dočetla, že si člověk může kosmetiku vyrábět sám, a to levněji a
 z kvalitnějších surovin. Ponořila jsem se do knih a článků, kde jsem se dozvěděla mnohem více. Myslela jsem si, že to nemůže být tak složité, a pustila se do toho. Nakoupila jsem si oleje, natrhala nejrůznější bylinky a začala vyrábět.

Jaké byly začátky? Šlo vám hned všechno od ruky, nebo se objevily problémy?

Samotnou výrobu jsem podcenila, zdaleka to nebylo tak lehké, jak to zpočátku vypadalo. První várka mýdel se mi vůbec nepodařila, musela jsem ji celou vyhodit. Postupně jsem ale proces výroby zdokonalovala. Mýdel v různých variacích přibývalo, časem jsem začala vyrábět i krémy a šampony.

Zákaznice si mou kosmetiku oblíbily, pochvalují si hlavně mýdla. Podle nich je rozdíl mezi přírodní ručně vyráběnou kosmetikou a produkty velkovýrobců opravdu znatelný. Bylinky jednoduše fungují.

Jak často se pouštíte do výroby?

Mýdla vyrábím jednou týdně. Pak čekám asi měsíc, než dozrají. Ačkoli neustále znovu a znovu vyrábím, mýdla pořád mizí. Velice dobře se prodávají, a tak se skoro nezastavím.

Původně jsem vlastní kosmetiku chtěla dělat jen tak pro zábavu a prodávat pouze kamarádům přes sociální sítě nebo ve škole, ale mýdla měla velký ohlas. Mé výrobky pod značkou Jezuskote nabízí tři maloobchody v Opavě a čtyři v Ostravě. Teď se jen nesmím zastavit a musím vyrábět a prodávat dál.

Bylo něco, do čeho jste musela výrazně investovat, než jste nastartovala své malé podnikání?

Na začátku jsem žádné závratné investice neměla. Neustále ale investuji do kvalitních olejů, jež jsou pro zhotovení mýdel velmi důležité. Do nich dávám nejvíce peněz. Někdy si zoufám, kolik mě oleje stojí, ale po měsíci zrání a prodeji mýdel se mi všechno vrátí zpět.

Potřebujete k výrobě kosmetiky velký prostor nebo speciální vybavení?

To ani ne, všechno vytvářím doma v jedné poměrně malé místnosti. Neobejdu se ale bez mixéru. Bez něj už bych nedokázala žít.

Jak se vlastně mýdla vyrábí?

Ke zhotovení jedné várky mýdel potřebuji asi čtyři týdny. Musí totiž dozrát. Mýdla se nevaří, 
z olejů by se jinak vypařily všechny důležité výživné látky. Tuk nechám při třiceti stupních roztopit a přidám bylinky. Ty volím podle toho, jaké by mělo mít dané mýdlo účinky a vlastnosti. Poté smíchám s oleji.

Výslednou směs naliji do forem a druhý den vyndám a nakrájím. Mýdla pak nechávám sušit a zrát na dřevěném roštu v dobře větrané místnosti s pokojovou teplotou.

Kde sháníte všechny potřebné suroviny?

Bylinky si většinou obstarávám sama, chodím je trhat na louky. Nejlepší bylinky jsou 
v Beskydech, kde je sbírám a suším celé léto. Samozřejmě jsou některé druhy, které si sama najít neumím, proto je nakupuji v opavském bylinářství.

Oleje většinou sháním ve zdravých výživách nebo na internetu, stejně jako bambucké máslo. To se vozí až ze zahraničí, v Česku se vůbec koupit nedá.

Existuje nějaká kosmetika, kterou neumíte vyrobit a stále si ji kupujete?

Většinou používám jen své produkty, umím si v podstatě vyrobit všechno potřebné. Teď jsem ale objevila skvělou ajurvédskou kosmetiku. Nedám dopustit na jeden z jejích krémů, který voní po růžích a medu, a bezvadně hydratuje pleť. Bez toho bych se neobešla.

Šampony si taky nekupuji. Vlasy si myji sodou a jablečným octem. Výborné na vlasy je i pivo. Na tělo většinou používám peeling v kombinaci cukr, káva a kokosový olej. Zuby si čistím směsí sody, hřebíčku a kokosového oleje.

Zkoušela jste vyrábět a prodávat 
i něco jiného než kosmetiku?

Miluju sladké, takže jsem se nedávno pustila do výroby čokolády. Na rozdíl od kosmetiky jsem s ní uspěla nejen u žen, ale i u mužů.

Jak se vyrábí domácí čokoláda? Je to těžké?

Není to nijak složité, nejdůležitější je mít kvalitní ingredience. Je třeba obstarat si kakaové máslo lisované za studena, nepražené kakao a nějaké sladidlo. Do čokolády si pak člověk může přidat cokoli podle chuti, například rozinky nebo oříšky. Stejně jako u mýdel, ani čokoláda se nevaří, ale nechává se roztopit. Jakmile se rozpustí kakaové máslo, všechno se smíchá a nechává ztuhnout.

Zuzana JežkováPochází z opavské části Vávrovice a je studentkou posledního ročníku Fakulty umění na Ostravské univerzitě. Kromě umělecké činnosti se zabývá zdravým životním stylem. Vyrábí vlastní přírodní kosmetiku pod značkou Jezuskote, kterou úspěšně prodává v několika maloobchodech.

Ve volných chvílích peče na zakázku veganské dorty a vyrábí domácí čokoládu. Mezi její další koníčky patří malba, turistika a plavání.

Lada Poštulková