Ten byl jediným kandidátem, kterého navrhovalo celkem jedenáct navrhovatelů, a tak se mohlo zdát, že jeho volba je jasnou věcí. Úterní volbě ale předcházelo před týdnem první kolo, ve kterém ale ze sedmnácti přítomných členů senátu řeklo své ano jen deset z nich, a to na znovuzvolení nestačilo.

Na univerzitní půdě se následně celkem hlasitě hovořilo o tom, že volbu údajně zmařili zástupci Komory studentů, a dokonce že se i za to byli jejich zástupci rektoru Žáčkovi omluvit. Sám Rudolf Žáček prostřednictvím své sekretářky vzkázal, že se k tomu nechce nijak vyjadřovat.

Tiskový mluvčí Slezské univerzity Ivan Augustin se ale proti takovým fámám ohradil: „Volba rektora je tajná, a tak nikdo nemůže tvrdit, že někdo konkrétní byl pro nebo proti.“ Nicméně podle řádu volby tento týden pokračovaly třetím kolem (protože byl pouze jediný kandidát, nemohla se podle příslušných předpisů opakovat druhá volba stejný den jako ta první, jak tomu je v případě více kandidátů, pozn. red), a tentokrát byl verdikt Akademického senátu jednohlasný.

Teď bude návrh na jmenování Rudolfa Žáčka novým rektorem Slezské univerzity zaslán do Prahy, kde by jej měl prezident republiky jmenovat do funkce.