Když už se neřeší její diskutabilní podoba, umístění v ostravském parčíku či dražba, přicházejí na řadu vtipálci, podle některých snad vandalové, kteří sochu Věry Špinarové v Husově sadu ověnčí vším, co se zrovna namane!

„Častěji to jsou projevy úcty – kytky a svíčky, ale je pravda, že jí pořád někdo škodí,“ zní z přilehlých stánků s trafikou, kavárničkou a fastfoodem. Tamní pracovníci mají na sochu takřka přímý výhled, takže si nepřeberného množství „módních doplňků“ nemohou nevšimnout. Poslednímu vybavení, které se na soše objevilo v noci ze středy na čtvrtek, říkají příznačně bazuka.

Věra Špinarová při focení pro Deník ze dne 20. prosince 2016.
Letí to. Před čtyřmi lety navždy odešla Věra Špinarová

„Ráno jsem nahlásil na 158, že socha Věry Špinarové je zneuctěna nějakou trubkou a mám obavy o její poškození. Po příjezdu policie byl dotyčný předmět zkontrolován, policie trubku sundala a odvezla,“ popsal Deníku Karel N. 

V minulosti měla socha podle zmíněných pracovníků i pravidelných kolemjdoucích na sobě i roušku, prsten, šálu módní a po výhře i fotbalového Baníku a dokonce i věnec z havajských květin!

Sochy Věry Špinarové v Husově sadu na archivním snímku Deníku.Sochy Věry Špinarové v Husově sadu na archivním snímku Deníku.Zdroj: Deník/Šárka Mrvová

Tu a tam se nadále řeší její umístění do aukce, častěji její podoba z rukou autora Davida Moješčíka a takřka neustále její instalace v parku.

Slavnostní odhalení sochy Věry Špinarové v Husově sadu.
Zvrat! Socha Věry Špinarové nejspíše zůstane v centru Ostravy napořád

„Nechápeme, proč je tady. Měli ji dát jinam, tohle je špatné místo,“ říkají v kavárničce. „Nadále se s ní občas někdo fotí, zejména turisté,“ vypozorovali.

Sochy Věry Špinarové v Husově sadu na archivním snímku Deníku.Sochy Věry Špinarové v Husově sadu na archivním snímku Deníku.Zdroj: Deník/Pavel Sonnek

Deník na návštěvě v Plesné.
Jak se žije v Ostravě-Plesné? Bydlela zde i Věra Špinarová a Radim Pařízek

„V Ostravě se v noci dějí roztodivné věci,“ glosoval poslední, patrně nejextravagantnější počin na zmíněné soše také ostravský politik Lukáš Semerák na sociálních sítích.