„Je to stejné jako všude,“ potvrdila vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Majitelé restaurací se shodují v jednom. A to, že během léta nemusejí přijímat žádná zvláštní opatření. „Žádná opatření na léto nepřijímáme. Máme všechno vybavení potřebné k tomu, aby k riziku nákazy salmonelózou nedošlo. Kontroly hygieniků nejsou nijak časté, přibližně dvakrát za rok. Všechno máme v pořádku,“ uvedla majitelka restaurace Štika v Dolním Benešově Jana Poláková.

Vedoucí bolatické restaurace U Pekařů René Kamrád zmínil, že vzhledem k tomu, že v restauraci nabízejí jen samé minutky, tak zde salmonelóza moc nehrozí. „Máme jen minutky, takže co uvaříme, jde ihned k hostům. Nevedeme hotová jídla, takže nic nepřechováváme. Doufejme, že nám nic takového nehrozí,“ podotkl Kamrád. Problémy neměly prozatím ani v Zámecké restauraci v Litultovicích. To potvrdila zdejší majitelka Ilona Pavelková. „Doufám, že ani žádné mít nebudeme,“ podotkla a dodala: „Nemáme žádné jídlo, které bychom museli v létě z lístku vypustit. Všechno pečlivě převařujeme, tatarky a majonézy používáme sterilizované. Snažíme se hygienu dodržovat.“ Podle jejích slov dělají lidé kolem Salmonelózy zbytečně velký povyk.

„Dělám v pohostinství dlouho a salmonelóza byla vždycky. Pořád jsou ta samá vajíčka, pořád ty stejné slepice a žerou pořád to samé co dříve. Všechno je naprosto stejné, jen pokuty jsou vyšší,“ uvedla Pavelková, která je přesvědčena, že dnes se hygiena dodržuje více. „Například majonéza i tatarka jsou dnes sterilizované a dřív je vyráběly restaurace z vajec a oleje,“ dodala. Zařízeni tak, že zvláštní opatření na léto přijímat nemusejí, jsou v restauraci U Hrocha. „Jedeme takhle celá léta a nemáme problémy. Vše je dostatečně provařené,“ potvrdil majitel Ctirad Schramm, který se nechal slyšet, že hygienické kontroly jsou časté. „Opravdu si to hlídají. Myslím, že je to správné,“ podotkl Schramm.

Také vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová je přesvědčena, že není důvod k tomu, aby restaurace přijímaly na léto zvláštní opatření. „Řídíme se nařízením EU, kde je všechno stanoveno. Kontroly v létě nejsou častější, jen se zaměřujeme na jiná zařízení. Například motoresty, občerstvení u koupališť, rekreační oblasti a podobně,“ vysvětlila Svrčinová. Jak také uvedla, denně se stává, že lidé nahlásí stížnosti nagastronomickázařízení.